FONTOS Rendkívüli árváltozás jön a benzinkutakon
 
Előfizetői tartalom

Izlandi bankválság: egy évtizedes sztori ér a végéhez

Szabó S. László, szaboconsult.eu
Az izlandi bankok felszámolása nagy hullámokat vetett a második nyilvánosságban is – a magyar bankkonszolidáció és a 2007-2008-as válság kezelésének kritikusai példaként emlegetik. Míg a három nagy izlandi bank esetében „már” 2015-ben lezárult a csődeljárás, a Landsbanki viszonylag kis luxemburgi leányvállalata még most is felszámolás alatt áll. A francia Legfelsőbb Bíróság (Cour de Cassation) a legfelső fokon is elutasította a bank egyik nagyon speciális hitelkonstrukciójának igénybevevőit azzal az érveléssel, hogy nem tévesztették meg őket, tudták, hogy spekulatív üzletet kötöttek. Az ítélet érinti a luxemburgi pénzügyi piac renoméját is.

Luxemburg mint pénzügyi központ nem olyan, mint London vagy Frankfurt: noha sokáig adóparadicsomként tartották nyilván (az adócsalás nem lévén bűncselekmény, adócsalási vádra nem adtak ki banki adatokat), fő erőssége a befektetési szolgáltatásokban, és nem bankszámlák vezetésében rejlik. Ez a mindennapi emberek tudatában sokban kötődik a spekulációhoz, az ítélet tehát...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés