Előfizetői tartalom

Soha nem látott terhet kapott a nyakába a pénzügyi szektor: kiszámoltuk, melyik bank és biztosító mennyit fizethet

Palkó István
Évi 250 milliárd forintos banki extraprofitadót, 50 milliárd forintos tranzakciósilleték-bővítést és 50 milliárd forintos biztosítói extraprofitadót vezet be a kormány a pénzügyi szektor többletterheként idén és jövőre - jelentették be ma. Az eddigi különadókon felül fizetendő adó alapja a bankok esetében a kamateredmény és a díj- és jutalékeredmény, biztosítók esetében pedig a biztosítási díjbevétel lesz. A tranzakciós illetéket kiterjesztik az értékpapír-tranzakciókra is, felső határát pedig 6-ról 10 ezer forintra emelik. Megbecsültük, melyik bank és biztosító mennyi extraprofitadót fizethet: az OTP-re 86, a Magyar Bankholding tagjaira 41 milliárd forintos extraprofitadó juthat.

Hogy milyen káros hatásai lehetnek a pénzügyi szektor többlet adóterhének, arról alábbi cikkünkben írtunk: Kapcsolódó cikkünk 2022. 05. 26. Megadóztatja a kormány az "extraprofitokat": megint a bankokon csattan az ostor, de együtt fizetjük meg az árát Mennyit fognak fizetni a bankok? Nézzék meg a tavalyi Aranykönyvet, az alapján kiszámítható, kinek mennyi a bevétele...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái