Előfizetői tartalom

Még le se csapott rájuk a kormány különadója, máris eltűnt a bankok nyeresége

„A jelenlegi környezeti feltételek mellett 2022 első negyedévében a hazai bankszektor jövedelemtermelése megszűnt” – közölte pénteken délelőtt a Magyar Bankszövetség, kifejtve ellenkezését a kormány különadóterveivel szemben. Mivel az MNB éppen ma tette közzé a bankszektor első negyedéves statisztikáit, gyorsan leellenőrizhettük az állítás igazságtartalmát: valóban eltűnt-e a bankok profitja. Ha ügyesen nézzük a számokat, a bankszövetségnek igaza van. Az eredményromlás tetemes része egyetlen nagybank céltartalékaihoz kötődik.

Pedig első ránézésre nincs igaza a bankszövetségnek: az MNB friss adatai alapán a bankszektor konszolidált nyeresége az első negyedévben 78 milliárd forint volt, ami ugyan kevesebb mint fele az egy évvel korábbi 180 milliárdnak, de azért mégis csak profit. Ugyanakkor tudni kell, hogy ez az a jegybanki statisztika, amiben az OTP külföldi leánybankjai is benne vannak, így megnéztük...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés