Előfizetői tartalom

A magyar pénzügyi szektor közvetítői is nagyot buknak a kata kinyírásával

Közel 40 ezren végeznek biztosítási vagy pénzpiaci közvetítői tevékenységet Magyarországon, jelentős részük kata szerint adózik. Esetükben nem marad létjogosultsága a katának, ugyanis a jogszabályoknak megfelelően közvetítő cégnek számláznak. A legjellemzőbb menekülőút valószínűleg az átalányadózás lesz. A hitelközvetítők szervezete mellett a Fundamenta, az OVB, a Grantis és a biztosítói szövetség válaszolt kérdéseinkre.

A 2021 végi MNB-adatok szerint 26 185 magánszemély dolgozik biztosításkövetőként és 12 459 pénzpiaci (jellemzően hitel-) közvetítőként Magyarországon. Nem tudni pontosan, hogy ebből a csaknem 40 ezer főből mennyi a katás, de már nem olyan magas az arányuk, mint 2020 előtt volt. A biztosítási (Bit.) illetve a hitelintézeti törvény (Hpt.) előírása alapján a hazai...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés