Összehasonlítottuk a két bankgyilkost: a Transferwise vagy a Revolut a nyerő?
Bank

Wise: más országokban is drágítunk, nincs köze a tranzakciós illetékhez

Portfolio
A Wise levélben jelezte ügyfeleinek, hogy "bizonyos útvonalalakon" emelni fogja az utalás díjait. Az értesítés időzítése vélhetően korai, így még rengeteg kérdés merül fel az áremelésekkel kapcsolatban. Többek között az is, hogy van-e köze a drágításnak ahhoz, hogy a kormány korábban kiterjesztette a tranzakciós illetéket a határon átlépő szolgáltatást végző, és Magyarországon fiókteleppel nem rendelkező pénzügyi cégekre is.
Erről a témáról is szó lesz a Portfolio október 6-ai Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!

A Wise honlapján a következő olvasható:

Az utóbbi időben emelkedett az alábbi pénznemekből indított utalások díja: USD, CHF, CAD, JPY, HUF, MYR, TRY, INR, SEK, PLN, CZK, DKK, NOK, RON, illetve az alábbi pénzemekbe indított utalásoké is: USD, INR, THB, PHP, IDR, MYR, MXN, PLN, PKR, KRW, VND, MAD, HUF.

Meg kell emelnünk a díjakat ezeknek az új költségeknek a fedezésére.

Ennyivel kell többet fizetni

Amennyiben forintból indítottunk utalást úgy, hogy euróba történik átváltás, 1000 forint esetén eddig 45 forintot számított fel a Wise. Ez az összeg fix 41 forintból és egy változó díjból állt, ami az átutalt mennyiség 0,44 százaléka, (gyors utalás esetén 1,12 százalék) azaz 4,44 forint volt. A Wise most a fix és a változó díjat is megemelte: jelenleg 73 forint fix és 0,51 százalék (gyors utalás esetén 1,15 százalék) változó díjat kell fizetnünk. Azaz 1000 forint átutalása esetén 77 forintot.

A díjak a többpénznemű számlához köthető tranzakciók esetén is emelkedtek.

A Wise egyelőre egy e-mailben küldött linken keresztül tájékoztatta a felhasználóit. A linken egy kalkulátor segítségével a felhasználó kiszámolhatja, hogy mekkora díjat kell fizetni az egyes pénznemekhez tartozó tranzakciókért. Az applikációban egyelőre még a régi árazás szerint tüntették fel a díjakat.

Egyelőre sok a kérdés

  • Nem egyértelmű, hogy más országokban is volt-e drágítás, vagy csak a Magyarországról indított tranzakciókra vonatkozik a mostani áremelés.
  • Szintén nem egyértelmű, hogy mikor lesz érvényes az új díjszabás, bár a Wise honlapján feltüntetett információk szerint a cég kötelezettséget vállal arra, hogy az árváltoztatásról bejelentett lakóhely szerint meghatározott időn belül értesíti az ügyfeleit. Ez az EU országaiban 2 hónap. Az árváltozás így vélhetően októbertől lesz érvényes.
  • A Wise azt sem fejtette, ki, hogy mit ért azok alatt a költségek alatt, amelyek miatt most drágításra kényszerült.

Korábban az általunk megkérdezett szakértők szerint, a Wise esetében vélhetően nem kérdés, hogy a rendelet alapján az illetékfizetési kötelezettség teljes egészében úgy fog vonatkozni rájuk, mint a hazai bankokra. A mostani drágítás a 20 ezer forint alatti összegeket is érinti, így biztos nem közvetlen áthárításról van szó, ugyanis a 20 ezer forint alatti lakossági utalások Magyarországon tranzakciós illeték mentesek.

Az "extraprofitadókról" szóló kormányrendelet értelmében a pénzügyi tranzakciós illetéket a határon átnyúló szolgáltatásokat Magyarországon végző, de magyarországi székhellyel vagy fiókteleppel nem rendelkező szereplőkre is alkalmazni kell. Ennek értelmében a Wise - és számos külföldi pénzügyi szolgáltató - legkorábban 2022 július 1-jétől a tranzakciós illetékfizetési kötelezettség alanyává válik, és legkésőbb 2022. szeptember 1-ig köteles bejelentkezni az állami adóhatósághoz.

A Wise válaszolt a kérdéseinkre, a következőket írták:

A globális áremelés és a magyar tranzakciós illeték (Financial Transaction Tax, FTT) két különálló kérdés. Sajnos a közelmúltban globálisan meg kellett emelnünk az árainkat. Ennek két oka van: a piaci volatilitás és a folyamatos infrastrukturális beruházásaink, amelyek célja a fizetések gyorsabbá és olcsóbbá tétele. Ez világszerte számos ügyfelünket érinti, akik USD, INR és HUF pénznemekbe utalnak és onnan indítanak tranzakciót.

A Wise azt írja, mindettől teljesen független a tranzakciós illeték, ami biztosan érinteni fogja a céget, de a hatások felmérése - mind az ügyfelekre, mind az üzletmenetre - még folyamatban van. Azt írják, amint teljes mértékben kielemzik az adó hatását, közölni fogják döntésüket az ügyfeleikkel.

A fintech azt írja továbbá, hogy nem keresztfinanszírozza a termékeit, azaz igyekszik kitartani amellett, hogy minden terméke és a devizaútvonala önmagában is fenntartható legyen. A Wise elmondta, hogy amint hozzáférést kapott a magyarországi azonnali fizetési rendszerhez, az ezzel járó költségmegtakarítás révén 15 százalékkal csökkentette a díjakat a magyarországi ügyfelei számára. A cég szerint tehát a költségmegtakarítás azonnal meglátszik az áraikon, de ellenkező esetben, költségnövekedés esetén kénytelenek árat emelni.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Erről a témáról is szó lesz a Portfolio október 6-ai Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!
tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
nagy márton