Előfizetői tartalom

Nagyot zuhant a bitcoin idén nyáron, de itt a lista azokról, akik mégis hisznek benne

Portfolio
Jelentős mélyrepülésen van túl a kriptopiac, és azon belül a legnépszerűbb kriptopénz, a bitcoin is, amely 2022 második negyedévében értékének 58 százalékát veszítette el. Ekkora negyedéves veszteség az elmúlt tíz évben nem érte a népszerű digitális eszközt, amely utoljára 2011 harmadik negyedévében zuhant ehhez fogható mértékeben. A kriptopénzekre általában jellemző volatilitás és a tranzakciók magas energiaigénye miatt erősen kétséges, hogy a bitcoin fizetőeszközként is el fog terjedni. Salvadoron, valamint a Közép-Afrikai Köztársaságon kívül nincs is más ország, ahol egyáltalán fontolóra vették a digitális pénz hivatalos bevezetését. Van azonban egy maroknyi vállalat, akiknél bitconnal is lehet vásárolni, igaz többségüknél nem egészen úgy, ahogy azt először gondolnánk.

Erről a témáról is szó lesz a Portfolio október 18-ai Future Finance konferenciáján. Regisztráció itt!

A Microsoft

A Microsoft még 2014-ben early adopterként vezette be a bitcoinos fizetési lehetőséget. A kriptopénzzel játékokért, alkalmazásokért és más digitális tartalmakért lehetett fizetni a Microsoft Store-ban. A Microsoft egy időre felfüggesztette ugyan a bitcoinos fizetési lehetőséget, ám 2021-ben, miután egy kérdőívben megkérdezte a felhasználóit, hogy mivel fizetnének szívesen, úgy döntött, újra bevezeti azt.

2014-ben még kevesen ismerték a bitcoint, de meglepő módon volt néhány étterem, illetve autószerviz, ahol lehetett vele fizetni. A bitcoint azonban már ekkor, a kezdeti időszakban is, számos botrány lengte körül: 2014-ben ment csődbe ugyanis a világ akkori legnagyobb bitcoin-tőzsdéje az Mt. Gox, miután hackerek több százmillió dollárt loptak ki belőle.

A Tesla

A Tesla 2021 februárjában jelentette be, hogy 1,5 milliárd dollár értékben vásárol bitcoint, majd egy hónappal később kihirdette, hogy a kriptopénzzel a Tesla modellekért is lehet majd fizetni. Három hónappal később viszont kihátrált a kezdeményezésből, a bitcoin működtetésének környezetterhelő hatásaira hivatkozva.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái