posterminál mastercard
Bank

Digitális fizetések Magyarországon: nagyon sokan kártyázunk, a kormányzat is digitális lépésekre készül

Portfolio
A Mastercard idén második alkalommal mérte meg hazánk Digitális Fizetési Indexét, amely három fő pillérre: az infrastruktúrára, a tudásra és a használatra alapozva méri a piac fejlettségét a digitális fizetések terén. Az index összpontszáma egy év alatt 7 ponttal emelkedett, elsősorban az infrastruktúra és a digitális fizetések használata mentén. Az indexet bemutató sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy a kormányzat egy digitális fejlesztési csomagot készít elő, amely a következő hetekben kaphat nyilvánosságot.
A Mastercard Digitális Fizetési Idexének friss eredményeiről tart előadást Boris Martinovic a Portfolio október 6-ai Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!

A tavaly először bemutatott index célja, hogy iránytűként szolgáljon az elektronikus fizetési piacon és holisztikus képet adjon a digitalizáció mértékéről, illetve fejlődéséről Magyarországon. A Digitális Fizetési Index referenciapontként segíti a piaci szereplőket a fejlesztési irányelvek és szabályalkotások kapcsán azáltal, hogy feltárja a fizetési infrastruktúra állapotát, valamint méri a különböző fizetési megoldásokhoz kapcsolódó fogyasztói tudást és attitűdöket. A kutatásban idén Magyarország mellett Ausztria, Bulgária, Horvátország, Görögország, Románia és Szerbia is részt vett.

2021-ben a magyarországi Digitális Fizetési Index 58 pontot ért el a 100-ból. Ezt az eredményt az egyes alappillérek pontjaiból számították ki: 73 pontot ért el az Infrastruktúra, 51-et a Tudás és 49-et a Használat kategória.

difgitális fizetési index mastercard

Infrastruktúra

Az Infrastruktúra alappillér - amely 2021-ben az előző évnél kilenccel több pontot elérve - elérte a 73-mat azt jelzi, hogy a szabályozói intézkedések, a piaci szereplők innovációi, valamint a helyi piacon megjelenő új technológiák nagyban hozzájárultak a digitális fizetési infrastruktúra dinamikus fejlődéséhez. Jó példa erre a tavaly óta érvényben lévő rendelet, melynek értelmében minden online kasszával rendelkező vállalkozás köteles valamilyen elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani vásárlói számára. A számlaközi pénzforgalom szintén széles körben elérhető: 2020 óta működik az azonnali átutalások rendszere Magyarországon. A kártyás fizetések – a digitális fizetések alapvető infrastruktúrája – penetrációja pedig tovább növekedhet a kereskedői elfogadóhálózat bővülésével.

Az indexet ismertető sajtótájékoztatón Boris Martinovic elmondta, hogy a POS-terminálok telepítésének is van még tere, a long-tail kereskedőkből sok olyan szereplő van, akit meg lehetne még szólítani, ide tartoznak például a fodrászok vagy gázszerelők. Az AFR (Azonnali Fizetési Rendszer) alapinfrastruktúrára még nem épültek rá széles kört lefedő applikációk és egyéb plusz infrastruktúraelemek, ezek szélesebb körű elterjedése is hozhat fejlődést a piacon. Az elektronikus fizetéseken túl az erős ügyfélhitelesítés szélesebb körű használata segíthet a banki és állami digitális szolgáltatások elterjedtségének növelésében.

Boris Martinovic
Mastercard, Public Policy igazgató
Martinovic Boris 2018 májusa óta a Mastercard public policy igazgatója Magyarországon és Szlovéniában. Feladatai közé tartozik a pénzügyi tudatosság és digitalizáció előmozdításának támogatása nemzeti
Tovább
Martinovic Boris 2018 májusa óta a Mastercard public policy igazgatója Magyarországon és Szlovéniában. Feladatai közé tartozik a pénzügyi tudatosság és digitalizáció előmozdításának támogatása nemzeti Tovább

A kormányzat egy digitális csomagot készít elő a piaci szereplőkkel egyeztetve, mely a következő hetekben, hónapokban kaphat nyilvánosságot, a Mastercard többek között az erős ügyfélhitelesítés szélesebb körű használatát javasolta ennek kapcsán az ezt előkészítő munkacsoportnak.

A tokenizáció és a "stored credential" (mentett kártyák) technológiák használata még nem terjedt el széles körben, de a Mastercard szerint nagy növekedés előtt áll a terület. Az elmúlt évben a kártya oldali fejlesztések húzták az indexet.

Az elektronikus fizetési piac "long-tail" biznisz, 3-5 év alatt terjednek el a tecnológiák, ezért ilyen időtávon érdemes értékelni a fejlődést - tette hozzá Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős vezetője. Az eseményen szó volt arról is, hogy ugyan a 2021. januárjától a kereskedői törvény változása nyomán az online pénztárgépek mellett kötelező az elektronikus fizetési lehetőség biztosítása, nem minden kereskedő tesz ennek eleget. A Mastercard szakértői szerint a NAV-nál meglévő adatok alapján lehetne ezeket a kereskedőket a leghatékonyabban kiszűrni.

Tudás

A Tudás alappillér pontszáma 2020-hoz képest 2021-re nem változott: továbbra is 51 ponton áll, vagyis a digitális fizetési megoldások használatához való hozzáállás és az ahhoz szükséges készségek 2020 óta nem fejlődtek érdemben a magyar lakosság körében. A tudás fejlődése a fizetési módokat már jobban ismerő szegmensekben volt tapasztalható, míg az alacsonyabb tudásszinten lévő fogyasztóknál nem történt elmozdulás. Az index arra is rámutatott, hogy a biztonság és a kényelem a legfontosabb szempontok a fogyasztók számára: minél kényelmesebbnek tartanak egy fizetési módot, annál biztonságosabbnak ítélik azt. 

Viszonylag átlagos szinten vagyunk ezt a pillért tekintve, nincs igazán látványos változás évről-évre, ez egy hosszú ideig tartó építkezés, amíg sikerül az ismereteket átadni

- mondta Boris Martinocvic.

Használat

A Használat alappillér 2020-hoz képest 2021-re 11 ponttal növekedett, elérve a 49 pontot, elsősorban a digitális fizetési infrastruktúra fejlődésének köszönhetően. Továbbra is jelentős fejlődésre van azonban lehetőség a felhasználók fizetési ismereteinek bővítése által. Bár az innovatív fizetési megoldások már elérhetőek a piacon – például a kártyás részletfizetés, QR kódos fizetés, viselhető eszközökkel történő fizetés - a magyar fogyasztóknak több időre van szükségük elfogadásukhoz és használatukhoz. A készpénz még mindig fontos szerepet tölt be Magyarországon, de 2021-ben először fordult elő, hogy a fogyasztók többet használták kártyáikat digitális fizetésre, mint készpénzfelvételre.

Az érintésmentes fizetések használata tovább terjedt a felhasználók körében: 2021-ben a POS-tranzakciók 97%-át tette ki (szemben a 2020-as 93%-kal).

Érdekesség, hogy a kártyahasználat elterjedtsége a felnőtt lakosság körében 2021-ben meghaladta az 1,0-s értéket, vagyis

az összesített átlagot tekintve minden magyarországi felnőtt legalább egy kártyás tranzakciót végrehajtott fizetési kártyájával az év során.

Az online vásárlást illetően az online fizetéshez használt kártyák egyre nagyobb arányban vannak online módon tárolva, ami gyorsabb fizetést tesz lehetővé, és kényelmesebb megoldást jelent a kártyabirtokosoknak. 2021 végére az interneten használt kártyák 69%-ának adatait tárolták online módon, ami 8 százalékos emelkedés egy év alatt.  

Azzal, hogy Magyarország 58 pontot ért el a Digitális Fizetési Indexen, meghaladta az 56 pontos régiós átlagot a vizsgált országok tekintetében. Az összesített pontszámok 2021-ben 45 és 61 között mozogtak, a legjobb eredményt Horvátország érte el, míg a legalacsonyabb összesített pontszám Szerbia neve mellé került. Az eredmények eltérése elsősorban az Infrastruktúra alindex pontszámaiból fakad, a Tudás és a Használat alindex eredményei tekintetében a résztvevő országok hasonló szinten teljesítettek.

kulfoldi indexek
A Mastercard Digitális Fizetési Idexének friss eredményeiről tart előadást Boris Martinovic a Portfolio október 6-ai Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!

A címlapkép forrása: Getty Images

giorgia meloni olaszország
tőzsde
Putyin: Elavulttá vált a liberális eszme
putyin shutter
porsche taycan
orosz ukrán háború ukrajna katona fegyver donbasz konfliktus stock donyec donyeck

RSM Blog Adó extrákkal

Bár a kormányzati törekvések korábban az adminisztráció egyszerűsítése felé mutattak, a külső és belső gazdasági...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
forinteuroarolyambankjegy