kriptopiac kriptopénz befektető
Bank

Veszélyes gyakorlat miatt került bajba az egyik népszerű kriptokölcsönző platform

Portfolio
A becsődölt Three Arrows Capital a nem tudja visszafizetni a 270 millió dolláros hitelt, amelyet még a kriptopiac év eleji összeomlása előtt vett fel a Blockchain.com kriptokölcsönző platformtól, amely fedezet nélküli kriptohitelezést folytatott - írja a Reuters.
Erről is szó lesz október 18-ai Future of Finance 2022 konferenciánkon, érdemes regisztrálni az eseményre!

A Three Arrows még júlisuban jelentett csődöt, és a Blockchain.com a Reutersnek elmondta, hogy még egy centet sem kapott vissza a kölcsön összegéből. A Three Arrows a Terra összeomlása miatt szenvedett el csapást, amely kétségeket ébresztett a visszafizetési képességével kapcsolatban. A Blockchain.com számára ez aggodalomra adott okot, hiszen nem vett fel biztosítékot a kölcsönre.

A Reuters több csődeljárási és hatósági beadványt is áttekintett, valamint 20 vezetővel és szakértővel készített interjút, amelyekből kiderült, hogy az egész kriptohitelezési iparág nagy bajba került, amikor a kriptoeszközök értéke az év elején mintegy 50 százalékot zuhant. A Three Arrows által felvett hitel is része volt a fedezetlen hitelek átláthatatlan hálójának.

Az intézményi kriptohitelezés kirptopénz kölcsönzését jelenti hozamért cserébe. Azzal, hogy a hitelfelvevőnek nem kell biztosítékot - például részvényeket, kötvényeket vagy gyakrabban más kriptotokeneket – nyújtaniuk, a hitelezők magasabb kamatokat számíthatnak fel és növelhetik a nyereséget, míg a hitelfelvevők gyorsan készpénzhez juthatnak.

A kriptokölcsönzőknek nem kell tőkét vagy likviditási puffereket tartaniuk, mint a hagyományos hitelezőknek, de a fedezet hiánya miatt sokan találták magukat olyan kiszolgáltatott helyzetben, mint amilyenben a Blockchain.com is.

A Blockchain.com azóta megszüntette a fedezetlen hitelezési tevékenység nagy részét, amely a bevételének 10%-át jelentette, mondta Lane Kasselman üzleti igazgató a Reutersnek. "Nem vagyunk hajlandóak ugyanolyan szintű kockázatot vállalni" - mondta, bár hozzátette, hogy a vállalat bizonyos feltételek mellett a legjobb ügyfeleinek továbbra is nyújt fedezetlen hiteleket.

A dokumentumokból az látszik, hogy a fedezetlen hitelezés általánossá vált a kriptoiparágban. A közelmúltbeli megrázkódtatás ellenére az iparági bennfentesek közül sokan azt mondták, hogy a gyakorlat valószínűleg folytatódni fog, sőt még növekedhet is.

Alex Birry, az S&P Global Ratings pénzügyi intézményekért felelős vezető elemzője szerint a kriptoiparban valóban széles körben megfigyelhető a fedezetlen hitelezés. Hozzátette, az a tény, hogy a kripto egy "koncentrált ökoszisztéma", növeli az „átfertőzés” kockázatát az egész szektorban.

Tehát, ha csak ebben az ökoszisztémában tevékenykedő embereknek hitelezel, és különösen, ha a partnerek a száma korlátozott, akkor igen, olyan eseményeket fogsz látni, mint amilyet most láttunk

- kommentálta a hitelezők nyári összeomlást.

Orban Viktor parlament energiaugyi bejelentesek
GettyImages-1429689600
Erdogan
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mekkora galibát okozhat feszült helyzet a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
online fizetés online vásárlás