Csányi Sándor
Bank

Csányi Sándor: Nem értem, sok bank miért van még itt Magyarországon

Portfolio
Észszerű határt kellene szabni a bankszektort érintő terhek növelésének; nem jó, hogy ennyire beszűkítik a hitelezési kapacitásait - jelentette ki az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a Szegeden zajló kétnapos 60. Közgazdász-vándorgyűlés csütörtöki plenáris ülésén. Nem látja mindenki tisztán a gazdaságirányításban, hogy a bankszektor igenis nehéz helyzetben van: osztalékbevételek nélkül számítva veszteséget realizál, és nem éri meg ide befektetni - fogalmazott Csányi Sándor. A németekkel döntetlent játszunk, az olaszokat pedig megverjük - jósolta a magyar fociválogatott előtt álló mérkőzések eredményéről.
A magyar bankszektor rövid távú kihívásairól külön szekció lesz az október 18-ai Future of Finance 2022 konferencián, érdemes regisztrálni a Portfolio rendezvényére!

Csányi Sándor "A bankszektor helyzete egy kihívásokkal teli világban" címmel tartja előadását, egyebek mellett az alábbiakról beszélt:

 • Nem túl kedvezőek a kilátások a világgazdaság és az európai gazdaság növekedését illetően, 2022-ben a korábbi 4%-os növekedési várakozás 1,5%-ra, a 2023-as várakozás 1% alá csökkent az USA-ban, az egy éven belüli recesszió valószínűsége 10%-ról 50%-ra emelkedett.
 • Az áremelkedés oka elsősorban a járvány alatti erős fiskális és monetáris stimulus, az ellátási láncok zavarai és a járvány után viszonylag gyorsan megnövekvő kereslet, amivel az árusszállítási kapacitások nem tudták tartani a lépést, a vendéglátásba pedig például sok helyen nem tért vissza a munkaerő.
 • A nyersanyagárak mindenütt magasak, és év/év alapon növekedést mutatnak, de kedvező jel, hogy a harmadik negyedévben már csökkenést mutatnak. Az európai és az amerikai gázár azonban jelentősen elszakadt egymástól, de idővel ezek kiegyenlítődése is megtörténhet.
 • Az eurózóna adósságának a 23%-át képviseli az olasz államadósság, Olaszország bedőlése tehát tragikus lenne az eurózóna számára. A koncentráltan magas olasz államadósság miatt az EKB mozgástere korlátozott.

Nem kerülhetjük meg Magyarországot, nem mintha sokkal jobb híreim lennének - fogalmazott Csányi, rátérve a hazai gazdasági helyzetre:

 • A magyar gazdaság energiaigénye magas, amit az akkumulátorgyárak fokozni fognak, és a lakásállomány energiahatékonyságában elmaradt fejlesztések árát is most fizetjük meg.
 • Ha meg is oldódik az LNG-gáz szállítása, sose lesz olyan olcsó, mint a vezetékes gáz, így ha nem áll helyre a régi gázszállítási gyakorlat, Magyarország és az EU csak veszíteni fog ezen.
 • Az exportunk 75%-a, az importunk 72%-a, az FDI 57%-a köt minket az EU-hoz, osztozunk Európa sorsában. Ennek megfelelően nagy szükségünk lenne az EU-forrásokra. Az elmúlt 7 éves időszakban 57 milliárd euró érkezett az EU-ból, ami az éves GDP 4,5%-ának felelt meg. Legalább fél százalékkal befolyásolná a források elmaradása a GDP-növekedést.

A bankszektorról az alábbiakat mondta:

 • 2010-ben mérlegfőösszeg szerint a világ 5 legnagyobb bankja európai volt, jelenleg 4 kínai és 1 amerikai található a top5-ben. A világgazdasági folyamatok is hasonlóan alakultak: Európa háttérbe szorult, Kína szerepe felértékelődött.
 • A nagy amerikai bankokhoz képest a növekedés és a jövedelmezőség is alacsony, az egyik legjobb európai banknak tekintett BNP Paribas is csak évi 3%-kal nőtt az elmúlt 10 évben, tőkearányos megtérülése mindössze 7% volt.
 • Az eurózóna bankszektorának sajáttőkearányos nyeresége az elmúlt évtizedben egyedül 2021-ben haladta meg az elvárt hozamot. A könyv szerinti értékhez viszonyított értékeltség (P/BV) a világon jellemzően 1,0 körül alakul, Európában ez csak 0,6.
 • A világon a bankrészvény-árfolyamok a 2007-es szint 66%-ára mentek vissza, Európában azonban az akkorinak csak a 32%-án állnak.
 • Az európai bankrendszer elmaradásának az egyik oka az, hogy Európában sokkal szigorúbb a tőkeszabályozás, mint máshol. Jelenleg egységnyi profit megtermeléséhez kétszer akkora tőkére van szüksége, mint 2007-ben.
 • Magyarországon is túlzottan sok tőkét követelnek meg a bankoktól. A régióban működő bankcsoportok közül az OTP CET1 tőkemutatója a legmagasabb. Az európai szabályozás nyomán az OTP-nek is ki kell bocsátania 2,5 milliárd eurónyi kötvényt, stabilitási szempontból teljesen értelmetlenül.
 • Európán belül a CEE régió bankjainak jövedelmezősége jóval kedvezőbb, de ez az előny folyamatosan csökken. A méretbeli különbség hatalmas előnye a nyugati bankrendszernek.

Ami a magyar bankrendszert illeti:

 • A magyar bankszektor mérete az elmúlt öt évben közel duplájára nőtt, nagyrészt a támogatott hitelezés miatt, és a fix kamatozású hitelek aránya jelentősen, 50% fölé emelkedett,
 • A magyar nettó kamatmarzs az elmúlt évek csökkenése után a régióban az alacsonyabbak közé tartozik, a költséghatékonyság (51,2% kiadás/bevétel mutató tavaly) átlagosnak mondható,
 • A költséghatékonyságot segíti a digitalizáció: a fiókokban végrehajtott tranzakciók az elmúlt 5 évben a felére csökkentek, de nem elképzelhető, hogy fiókhálózat nélkül működjön a bankszektor,
 • A bankszektor adóterhelése túlzott, ami az idén bevezetett extraprofit adó miatt jelentősen súlyosbodott. Van határa a bankszektor teherviselő képességének.

Számomra érthetetlen, hogy befektetési szempontból néhány banknak miért éri meg még mindig itt lenni.

2010 óta a magyar bankszektor nemzetközi sztenderdek szerint elvárt hozamától nominálisan 3666 milliárd forinttal maradt el a bankszektor nyeresége, 2021-es jelenértéken számítva ez 8336 milliárd forint

- támasztotta alá állítását Csányi Sándor. 2022-ben majdnem akkora terhekkel néz szembe a magyar bankszektor, mint amekkorát 2014-ben a devizahiteles elszámolás és a forintosítás okozott neki.

A bankszektor számára a kamatstop legújabb meghosszabbítása mintegy 85 milliárd forint extra terhet jelent.

Teljesen érthetetlenek ezek a beavatkozások, és úgy érzem, nem látja mindenki tisztán a gazdaságirányításban, hogy a bankszektor igenis nehéz helyzetben van: osztalékbevételek nélkül számítva veszteséget realizál, és nem éri meg ide befektetni.

"Mi itt vagyunk, mi nem tehetjük meg, hogy elhagyjuk az országot" - mondta, majd tovább sorolta:

 • A 150 ezer forintig ingyenes havi készpénzfelvétel tranzakciós illetékével gyakorlatilag a bankok költségeit adóztatja meg az állam.
 • Magyarországon a jogrendbe és a polgárjogi szerződésekre bármikor beleavatkozhat az állam.
 • Nem neveljük (jó értelemben) a magyar lakosságot: a változó kamatozású hiteleket például nem váltotta át a lakosság fix kamatozásúvá.

A kamatstop arra ösztönzi a magyar lakosságot, hogy a változó kamatozású hiteleket válasszák, mert úgyis megsegíti őket az állam.

A magyar lakosság tartja a magyar államadósság 24%-át, az OTP ezen belül közel a 10%-át, amelyen a jelenlegi hozamszintnél jóval alacsonyabb kamatbevételeket realizál. A kettő között a bankszektor egészében mintegy 600 milliárd forint a különbség, ekkora bevételről maradt le eddig az emelkedő hozamkörnyezetben.

Az OTP és a bankrendszer túl fogja élni a terheket, és megerősödve kerülhet ki mindebből, de nem jó, hogy ennyire beszűkítik a hitelezési kapacitását - mondta Csányi.

Ami az OTP Bankot illeti, sok jó hírrel szolgált Csányi:

 • az elmúlt 5 évben háromszorosára nőtt a bank mérete a magas organikus növekedésnek (57%) és az akvizícióknak (43%) köszönhetően,
 • jelentősen átalakult a bank mérlegszerkezete földrajzi összetétel alapján: 2016-ban 47% volt a magyar tevékenység részesedése, ma 32%,
 • lakáshitelpiaci részesedésük 30,2, vállalati hitelezésben 19,2% (tíz év alatt a duplájára nőtt),
 • a nettó hitelállományuk kevesebb mint 8%-a jut Oroszországra és Ukrajnára, eredményhozzájárulásuk ezeknek 15%.

Az orosz leánybankot már eladták volna, ha kaptak volna értelmezhető vevői ajánlatot, de nem kívánnak (a francia SocGenhez hasonlóan) a könyv szerinti ár töredékéért megválni tőle.

A németekkel döntetlent játszunk, az olaszokat pedig megverjük - jósolta a magyar fociválogatott előtt álló mérkőzések eredményéről.

Matolcsy György jegybankelnök előadásáról itt számoltunk be:

A magyar bankszektor rövid távú kihívásairól külön szekció lesz az október 18-ai Future of Finance 2022 konferencián, érdemes regisztrálni a Portfolio rendezvényére!
meszaros_opus
bull bear medve bika tőzsde
fehér ház usa
oroszorszag auto moszkva kreml
iran-teheran-irani-zaszlo
orosz tank gyakorlat

Holdblog Világvége

Mivel sokan hívnak azzal kapcsolatban, hogy akkor most lesz-e államcsőd, meg mi vagyunk-e az új Argentína, meg vegyük-e...

Holdblog A relatív női adás

Ezúttal két női vendégünk is volt a HOLD After Hours podcastban, Fischer Brigitta bridzs világbajnok és Kun-Welsz...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
zloty