tablet adat digitális fintech
Bank

Tisztul a fintech szektor, vajon kapunk-e NFT-fedezettel jelzáloghitelt?

Portfolio
A régiós középmezőnyben helyezkedik el Magyarország a digitális fejlettség szempontjából, a fintech szektor szereplői egyre érettebbek, és tisztuláson megy át a piac. A szegedi 60. Közgazdász-vándorgyűlés fintech szekciójában arról is szó esett: egyelőre nagy kérdés, hol lesz pontosan a kriptopénzek, NFT-k és a metaverzum helye a pénzügyi rendszer működésében, de egyre biztosabbnak tűnik, hogy a fiatalok nem feltétlenül a bankoknál akarják intézni a pénzügyeiket.
A pénzügyek 5, 10, 20 év múlvai jövőjéről szól a Portfolio október 18-ai Future of Finance 2022 konferenciája, érdemes regisztrálni a rendezvényre!


Jó irányba tartunk a digitalizációval, de az új megoldások helye még sokszor kérdéses

Fehér Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi vezetője előadásában felhívta a figyelmet: a MasterCard 2022-es Digitális fizetési indexében Magyarország 51-ről 58 pontra lépett előre egy év alatt, a fizetési infrastruktúra területén vagyunk a legfejlettebbek. Az elektronikus tranzakció aránya folyamatosan nő, 2030-ban fordulhat át az elektronikus tranzakciók javára. Az innovatívabb megoldások iránti bizalom még nem alakult ki, részben fizetésbiztonsági félelmek miatt. A CIB Bank előrejelzése alapján ugyanakkor 2023-2025-től már többen fizethetünk mobillal, mint bankkártyával.

Nem letagadható, hogy a kriptopénzek és az NFT-k is léteznek, ezek értéke és szerepe azonban még kérdéses a pénzügyi rendszerben, az utóbbi időben mindkét területen piaci kiábrándulást és bezuhanást láthatunk. Ez teremtheti meg azonban az az alapját annak, hogy ezeket életszerűen hasznosítsuk. A Citi elemzése szerint a metaverzum is óriásira nőhet: értéke 10 000 milliárd dollárra nőhet 2030-ra, az azonban például még nagy kérdés, hogy egy NFT-t vagy más virtuális eszközt elfogadnak-e majd a bankok például jelzálogfedezetként. A digitalizáció fejlődése számos felügyeleti és szabályozási kérdést is felvet, erre a Revolutnál történt, 50 ezer felhasználót érintő adatszivárgás az egyik legfrissebb példa.

Nem feltétlenül lesz szükség bankokra

Az előadást követő panelbeszélgetésben Bagó Péter, a Corvinus egyetemi adjunktusa elmondta: a koronavírus és a fiatal generáció igényei nyomán nagyon felértékelődött az azonnaliság. A fiataloknak nem feltétlenül lesz szükségük 10-20 év múlva bankra sem, csak az érdekli őket, hogy amit szeretnének, az el legyen intézve, például egy chatalkalmazás segítségével. Vajda Viktor ügyvéd szerint az új technológiáktól való félelmet kell a leginkább csökkenteni, a kényelmesebb és biztonságosabb megoldások elterjesztése és a tudásanyag növelése segítheti ezt.

Fehér Péter elmondta: tavalyi technológiaelfogadási kutatásuk elméletben mesterséges intelligencia teljeskörű elfogadását mutatta, a gyakorlati példák (pl. önvezető autó, robotsebész) viszont már elbizonytalanították a megkérdezetteket. Felhívta a figyelmet: nagy felelősségünk van abban, hogy a digitális fejlődés milyen hatást gyakorol a társadalomra. A beszélgetés moderátora, Pintér Éva, a Corvinus egyetemi docense szerint a fiataloknak és az idősebbeknek is szükségük van valamilyen emberi kontaktra, kialakulóban van emiatt a pénzügyi influcencerek, a „finfluencerek” kora is. Úgy vélte, a megtérülő és kényelmes technológiai innovációkat (pl. azonnali fizetés kártyahasználat helyett) az államnak is ösztönöznie kellene, pl. kisebb adóteherrel.

Egyre profibbak a fintech startupok

A következő panelbeszélgetésben a moderátor, Fáykiss Péter, az MNB igazgatója felidézte: az MNB felmérése szerint a banki ügyfelek mintegy 85%-a már használ digitális csatornákat. Pereczes János, a Magyar Bankholding ügyvezető igazgatója szerint az életkortól és a településtípustól nagy mértékben függ, mennyire haladnak a digitalizációban az ügyfelek, a jövedelmi helyzettől viszont kevésbé. Inkubátorként eddig mintegy 40 cégbe fektettek be, sokan próbáltak szerencsét náluk, de egyre érettebb, profibb csapatokkal találkoznak. Szathmári Gergő az OTP Labtől azt mondta, szerinte folytatódhat a digitális bankhasználat előretörése, de akkora kiugrás nem várható, mint a pandémia elején. Visszarendeződést mindenesetre nem nagyon tapasztalnak. Fintech együttműködéseik kialakítása során ők is kevesebb, de minőségibb jelentkezőkkel találkoznak.

Berényi Benjámin, a Péntech vezérigazgatója sok más mellett arról beszélt, hogy az új ötletek finanszírozási igénye a régiónkban sokkal alacsonyabb, mint Nyugat-Európában, egy jó termék, amivel európai szinten is meg lehet szólítani ügyfeleket, alacsonyabb költési szint mellett versenyelőnyt jelenthet a régióban működő cégek számára a nyugati versenytársakkal szemben. A fintech startupoknak mindig rugalmasan fel kell készülniük akár a gyors modellváltásra is, elkerülendő a nagy összegű elsüllyedt költségeket.  

A pénzügyek 5, 10, 20 év múlvai jövőjéről szól a Portfolio október 18-ai Future of Finance 2022 konferenciája, érdemes regisztrálni a rendezvényre!

Címlapkép: Getty Images

mvm-gaz-gazarak
Steiner Attila cimlapkep1500
Bear

RSM Blog Adó extrákkal

Bár a kormányzati törekvések korábban az adminisztráció egyszerűsítése felé mutattak, a külső és belső gazdasági...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Nemzetközi fizetési rendszer globális kereskedelem