Portfolio signature

Jön a kormány banki digitalizációs csomagja, íme az első lépések

Kormányzati és piaci körökben is hónapok óta téma, hogy a kormány a pénzügyi folyamatok digitalizációja érdekében a szektorral közösen szabálymódosításokra készül, az ehhez kapcsolódó javaslatok egy szűkebb köre jelent meg a minap benyújtott pénzügyi salátatörvényben. Így például az állam adatváltozás-bejelentési rendszeréhez a közműszolgáltatók, távközlési szolgáltatók mellett kapcsolódhatnak a pénzintézetek is, és az önkéntes nyugdíjpénztárak adminisztrációs feladatai is tovább digitalizálódhatnak.

Digitalizációs javaslatcsomag

Az elmúlt hónapokban piaci és kormányzati forrásoktól is arról hallottunk, hogy a kormányzat (elsősorban a Gazdaságfejlesztési Minisztérium), az MNB és a hazai pénzügyi szektor képviselői (Bankszövetség, a MABISZ a BAMOSZ), sőt, egyes nagy IT-beszállítók egyeztetéseket tartanak egy digitalizációs javaslatcsomagról, melynek célja a pénzügyi digitalizációs folyamatok elterjedésének támogatása lenne.  

Arról, hogy ennek a digitalizációs javaslatcsomagnak melyek lennének a lényegi elemei, korábban Turi Anikó, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára Future of Finance konferenciánkon elhangzott előadásából tudtunk meg részleteket. A minap benyújtott pénzügyi salátatörvényben szereplő változtatások még a jelek szerint nem fedik le a teljes eddig meghatározott ötlethalmazt, ugyanakkor úgy néz ki, hogy

azokat a javaslatokat, amikben már megegyezés született az egyeztetéseken, most átvezetnék a szabályokon.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés