Portfolio signature

Óriási a tét, a bankok bevételeinek fele múlik az alig ismert modellen

Portfolio
A beágyazott pénzügyi szektor tavaly kezdett el igazán impozáns eredményeket felmutatni. A McKinsey felmérése szerint a beágyazott pénzügyi szolgáltatásokból 2021-ben összesen 20 milliárd dollár bevétele származott a cégeknek, amely várhatóan három-öt éven belül megduplázódhat. A tanácsadó cég szerint az óriási potenciál ellenére még mindig nagyon kevesen vannak tisztában azzal, mit is takar valójában az új modell. Cikkünkben bemutatjuk, milyen szereplők állnak a beágyazott pénzügyi szolgáltatások mögött, és mire számíthatunk rövid távon ezen a területen.

Mit jelent beágyazott pénzügy?

A modell lényege, hogy egyre több vállalat akar saját szolgáltatásához kapcsolva pénzügyi termékeket is értékesíteni. A vállalatok – az online kereskedőktől, az autógyártókon át, a telekommunikációs cégekig – mind arra törekednek, hogy a pénzügy szolgáltatásokat a saját ökoszisztémájukba illesztve, súrlódásmentessé tegyék a vásárlási élményt, és ezáltal extra jövedelemre tegyenek szert. A megváltozott fogyasztói szokások ráadásul egyre inkább megkövetelik azt, hogy a digitális szolgáltatások bárhol és bármikor elérhetőek legyenek. A megoldás – amit az angol nyelvű sajtó embedded finance-nek hív – rendkívül kényelmes, hiszen a tranzakció pénzügyi része ugyanazon az ismert felületen megy végbe, ahol a szolgáltatás többi része is.

Egy platform – legyen az webshop vagy közösségi oldal – felületébe ágyazott pénzügyi szolgáltatás működtetésébe általában három szereplő vesz részt:

  • a fogyasztókkal közvetlenül is kapcsolatban álló vállalat, vagyis a forgalmazó;
  • a technológiát biztosító fintechek;
  • és a sor végén a tőkét és a pénzügyi termékekkel kapcsolatos adminisztrációt biztosító bankok.  

A beágyazott pénzügyek forgalmazói

Egy forgalmazóként működő nem pénzügyi cég számára a beágyazott finanszírozás lehetőséget kínál az ügyfélélmény javítására és új bevételi forrás megteremtésére anélkül, hogy a bank működtetésével járó általános költségeket viselnie kellene. A pénzügyi terméket a szolgáltatók olyan digitális felületekbe integrálják, amelyekkel a felhasználók napi szinten kapcsolatba lépnek,

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja az év végi akciónk keretében 19990 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések