dollar ido penz
Bank

Beragadtak a betéti kamatok Amerikában - ismerős valahonnan?

Portfolio
Miközben a hitelkamatok nőnek, a betéti kamatok lent ragadtak az USA-ban is, és ez valószínűleg egy ideig így is marad.

A New York-i Fed új elemzése szerint a bankbetétek kamata már régóta nem tud lépést tartani a rövid távú kamatkörnyezet változásával. A gyors kamatemelési ciklusban a különbség valószínűleg még tovább is fog nőni, és ez a jelenség csak egy homokszem a monetáris politika fogaskerekei között – írja a Reuters.

A bankok nem igazodnak a Fed kamatemeléseihez, mert valójában nem is kell nekik: így is jelentős, 18 000 milliárd dolláros betétállománnyal rendelkeznek forrásként. Alena Kang-Landsberg és Matthew Plosser elemzők szerint

több betétjük van, mint amennyire valójában szükségük van, így hajlandóak megengedni a betéteseknek, hogy máshol keressenek jobb kamatokat.

Az amerikai jegybank a márciusi nulla közeli szintről emelte a jelenlegi 3,75% és 4,00% közötti szintre a rövid távú kamatlábát, és 2023-ban elérheti az 5%-ot vagy annál magasabb szintet is. A jelzáloghitelek kamatlábai már az egekbe szöktek, visszavetve a lakásépítési aktivitást, az autóhitelek pedig drágultak. A Bankrate szerint a megtakarítási betétszámlák országos átlagkamata azonban mindössze 0,18% volt november közepén.

A magyarországi lekötött betéti kamatszintek alakulását mutatja alábbi ábránk: a vállalati betétek és a főleg privátbanki ügyfelek által kötött új lakossági szerződések átlagkamata már szépen emelkedett, a teljes lakossági állományra fizetett átlagkamat azonban alig haladja meg a 2%-ot. A háttérben hasonló okok állnak (nincs szüksége a bankok nagy részének több lakossági forrásra), mint az USA-ban.

Címlapkép: Getty Images

bull vs bear
Benzinkút
Microsoft logó felhőszoftver
nyugdij-2022-nyugdijemeles-nyugdijpremium-nyugdij-utalas-2022-mikor-jon-a-nyugdij-nyugdijasok-nyugdij-inflacio-nyugdij-rezsiemeles-nyugidjrendszer-nyugdijkorhatar
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
covid kórházi dolgozó