Előfizetői tartalom

Feje tetejére állt a bankvilág, most dől el, ki marad életben

Vannak évtizedek, amikor semmi sem történik, és vannak hetek, amikor évtizedek eseményei zajlanak le – ezzel a bölcsességgel jellemezhetők az utóbbi időszak eseményei a McKinsey idei globális banki tanulmánya szerint, amelyet a napokban „Bankolás egy fenntartható ösvényen” címmel tettek közzé. Bár a bankok bevételei a kamatkörnyezet emelkedésének köszönhetően növekednek, a piaci szereplők fele még mindig rombolja a tulajdonosi értéket, és csak 15%-a rendelkezik a hosszú távú jövőbe mutató üzleti modellel. Eljött a modellváltások ideje, természetesen ehhez is ad javaslatokat az elemzés.

Az elmúlt 12 évben a bankok pangó időszakot éltek át: tőkearányos megtérülésük (ROE) a tőkeköltségük (COE) alatt alakult, bevételnövekedésük elmaradt a GDP-növekedéstől, marzsukat az alacsony kamatkörnyezet erodálta. Eközben a feltörekvő piacok gyors ütemben zárkóztak fel a fejlettekhez, és Kína különösen is kitűnt a növekedésben, miközben magas kockázatú szereplők (kriptósok, fintech cégek) törtek fel a bankok mellett.

Több mint egy évtizednyi pangás után

2022-ben azonban megváltozott a kamatkörnyezet. A bankok egy része elkezdett a tőkeköltsége feletti megtérülést elérni, a globális átlagos ROE 2-3 százalékponttal emelkedhet idén.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés