Előfizetői tartalom

Kiderült: egyre súlyosabb problémát jelentenek a banki csalások - Ábrákon mutatjuk, hogyan fizet a magyar

Portfolio
Ismét gyorsan bővült a hazai elektronikus pénzforgalom: a kártyás fizetések és az átutalások, utóbbin belül is az azonnali átutalások, gyorsan terjednek Magyarországon, és már másfélszer több pénzt költünk a kártyánkkal, mint amennyi készpénzt felveszünk a segítségükkel. Bár a forgalomhoz képest még mindig alacsony a sikeres visszaélések aránya, a kártyás csalások esetében 1260 millió forintra nőtt az okozott kár értéke, a nem kártyás, azaz döntően átutalással végrehajtott csalásoké pedig közel 3 milliárd forintra emelkedett. Utóbbi azt jelenti, hogy majdnem ötszörösére emelkedett egy év alatt az átutalásos csalások értéke, azaz a statisztikai adatok is visszatükrözik azt, amit az utóbbi időben érzékelhetünk, hogy a leginkább megtévesztésen, manipuláción alapuló csalási módszerek elárasztották a hazai digitális teret.

Kártyás tranzakciók

A harmadik negyedévben ismét nagyot emelkedett a bankkártyás fizetések száma és értéke, ami azért is figyelemreméltó, mert egyre magasabb bázisról képes a korábbihoz hasonlóan gyors ütemben nőni a kártyahasználat. Ugyanakkor az MNB is megjegyzi: részben az inflációs folyamatok hatása lehet, hogy az értékbeni bővülés jelentősen meghaladja a darabszám kapcsán érzékelhető emelkedést, és ez nemcsak a kártyás fizetésekre, hanem az átutalásokra is igaz.

Összességében a hazai fizetési kártyákkal az idei harmadik negyedévben közel 33 százaléákkal többet költöttünk el 19 százalékkal több tranzakció alkalmával.

A bankkártyákkal mindeközben kevesebb alkalommal vettünk fel készpénzt a negyedévben (-2,3%), a felvett összeg pedig 10,3 százalékkal nőtt. Az egy készpénzfelvételre jutó érték 105 ezer forint felett alakult.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés