Előfizetői tartalom

Befagytak a kamatok, de jöhet még kutyára dér: így kezdődik 2023 a lakáshiteleknél

Hogy a hosszúra nyúlt téli szabadságolások vagy a hozamkörnyezet bizonytalan ingadozása áll-e háttérben, még nem egyértelmű, mindenesetre szinte ugyanazon a szinten áll most az új lakáshitelek kamata a bankoknál, mint december elején. Ha a jelenlegi bankközi referenciaértékekből indulunk ki, 0,5-1,0 százalékpontos kamatemelés mindig még benne van a pakliban, drágulhatnak tehát még év elején is a lakáshitelek, miután két év alatt így is másfélszeresére emelkedtek a 20 éves futamidő mellett vállalható törlesztőrészletek. Megnéztük, mit ajánlanak most a bankok a lakáshitelfelvevőknek, akikből amúgy egyre kevesebb van mostanában. Személyre szabott kalkulációhoz a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk!

November óta a változó kamatozású hitelek kamatát meghatározó BUBOR lényegében stagnál, a hosszú kamatperiódusú lakáshitelek kamatát befolyásoló állampapírhozamok és kamatswapok (BIRS) pedig nagyjából 2 százalékponttal lejjebb kerültek. Mivel a felvett lakáshitelek csaknem 100%-a legalább 5 éves kamatperiódusú, ezért utóbbi a meghatározóbb. Az elmúlt két hónapban tehát enyhült a nyomás a bankokon arra, hogy tovább emeljék lakáshiteleik kamatát.

A tapasztalatok szerint a bankok 3-4 hónap késéssel igazítják hozzá a referenciaértékekhez hosszú távon fix kamatozású hiteleik kamatát. Ilyen szempontból lemaradást látunk: a 4 hónappal korábbi BIRS felett megfigyelhető kamatfelár jelenleg negatív, vagyis kisebb kamatot kérnek új lakáshiteleseiktől a bankok, mint amekkora az utóbbi időben hosszú lejáratú forrásaik (határ)költsége volt.

Ez a fajta „szokásos” kamatfelárszámítás azonban most csalóka, hiszen mint láttuk, egy-két hónap leforgása alatt is jelentősen csökkentek a referenciahozamok, így már elavult lehet a korábbi csúcsokhoz viszonyítani a lakáshitelkamatokat, versenyszempontok miatt a bankok valószínűleg nem is szívesen teszik ezt. Ezért ha az MNB kamatemeléseinek kezdete (2021 júniusa) előtt látott kamatfelárakból indulunk ki, akkor az 5 éves kamatperiódusú lakáshiteleknél 0,5 százalékos, a 10 éves kamatperiódusú és a végig fix kamatozású lakáshiteleknél pedig 0,8-0,9 százalékpontos kamatemelési potenciált látunk.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés