FONTOS Itt a biztosítók javaslata a kormánynak: több állampapír, kevesebb adó, családvédelmi biztosítás a csomagban
 
Előfizetői tartalom

Ha nem lenne elég az őrült infláció: így olvad el a szemünk láttára a magyarok hitelképessége

Palkó István
Sokféleképpen rontja az infláció a magyarok hitelfelvételi képességét és hitelezhetőségét: 1. csökkenti a jövedelmek hiteltörlesztésre megmaradó részét, 2. belerág a hitelfelvételhez szükséges önerőbe, 3. óvatosabbá és szigorúbbá teszi a bankokat a hitelfeltételek meghatározásában, 4. a kamatemeléseken keresztül növeli a törlesztőrészleteket, ami rögzített jövedelemarányos törlesztőrészlet mellett kisebb felvehető hitelösszeget vagy hosszabb szükséges futamidőt jelent. A negyedik jelenséget mutatjuk most be: hiába nőnek a nominális bérek, a felvehető hitelösszeg bizonyos esetekben a harmadával kisebb most, mint a jegybanki kamatemelések előtt.

Számításunkhoz az MNB adósságfékszabályait használtuk, hiszen 2015 óta ezek azok a korlátok, amelyek meghatározzák, hogy a nettó jövedelmünkhöz képest maximálisan mekkora havi törlesztőrészletet vállalhatunk (JTM mutató) az adóstárs jövedelmét is figyelembe véve, és a fedezeti ingatlan forgalmi értékéhez mekkora hitelösszeghez juthatunk (HFM mutató). A bankok...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái