Portfolio signature

A kamat elszállt, a törlesztőrészlet alig változott – mit tudnak a személyi kölcsönök, amit a lakáshitelek nem?

Portfolio
A kamatok emelkedése és az anyagi bizonytalanság miatt egyre kevesebben mernek személyi kölcsönt felvenni Magyarországon, pedig a várható törlesztőrészlet sokkal kisebb mértékben emelkedett az új ajánlatokban, mint a lakáshitelek esetében. Bemutatjuk, melyek most a bankok legjobb ajánlatai, személyre szabott kalkulációhoz pedig a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk.

Ebben az emelkedő kamatkörnyezetben van egy nagy előnyük az újonnan felvehető személyi kölcsönöknek a lakáshitelekkel szemben: a rövidebb futamidő miatt kevésbé érzékeny a törlesztőrészletük a kamatok emelkedésére, ezt az alábbiakban konkrét példákon szemléltetjük. Vélhetően ennek is köszönhető, hogy bár egyre óvatosabban vesz fel ilyen hitelt a lakosság, sokkal kisebb a visszaesés itt, mint a lakáshiteleknél:

a legutóbbi ismert hónapban, novemberben a lakáshitelek új kihelyezése 56%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, a személyi kölcsönöknél azonban csak 14%-kal csökkentek a hitelfelvételek.

Pedig maga a kamatemelkedés ezeket a kölcsönöket ugyanúgy, ha nem jobban érintette. Míg 2021 novemberében még 11,7%-os átlagos kamattal és 12,3%-os átlagos THM-mel vették fel a háztartások az MNB adatai szerint, addig 2022 novemberében már 18,7%-os kamattal és 19,2-os THM-mel.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések