Előfizetői tartalom

Fordulópont jöhet a bankolásban Magyarországon: digitális hitelekkel támadnak a bankok?

Ma már természetes, hogy mobilról indítunk átutalásokat, egy kattintással fizetjük be a rezsiszámlánkat, vagy éppen mobilon csekkoljuk az egyenlegünket. Ám a hitelezés folyamatát még mindig csak részben sikerült digitalizálni a bankoknak: a legtöbb esetben egy ponton be kell menni egy fiókba, és alá kell írni a dokumentumokat. Az idei év fontos változásokat hozhat a területen: „arra számítunk, hogy az online hitelezést támogató digitális fejlesztések idén újabb lendületet vesznek” – mondja lapunknak Jeney Gábor, a digitális azonosítási megoldásokat fejlesztő Comnica vezetője.

A digitális hitelezés témájáról is szó lesz a Portfolio június 1-jei Financial IT konferenciáján. Regisztráció és részletek itt!

Változnak a szabályok

A minősített fogyasztóbarát lakáshitelek esetében fontos változás, hogy 2024-től ennél a terméknél a bankoknak biztosítaniuk kell az online igénylés lehetőségét. Az MNB ezzel abba az irányba tereli a piaci szereplőket, hogy a folyamatok legyenek lehetőség szerint egyre inkább online elérhetőek, gyorsabbak, az ügyfél számára kényelmesebbek. Másrészt az ügyfeleknek is elvárása ma már az, hogy minél több banki terméket és szolgáltatást online vehessenek igénybe.  

A jó hír az, hogy az online folyamatok felépítéséhez az informatikai piacon rendelkezésre állnak a megoldások és modulok a különböző részfolyamatokra, amelyeket összekapcsolva létre lehet hozni egy akár end-to-end online hitelezési folyamatot.

Az MNB elvárása a jövő évtől a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek esetében elsősorban az, hogy a hitelezési folyamat döntő része, az igénylés digitális csatornán történjen. Az igénylési folyamat során az ügyfél kiválasztja a hitelterméket, regisztrál a bank oldalán, azonosítja magát, létrejönnek a hiteligényléshez szükséges dokumentumok, melyeket aztán online alá is kell írni.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés