Előfizetői tartalom

Végleg lehúzta a rolót a startupok bankja, ez a legnagyobb amerikai bankcsőd a 2008-as pénzügyi válság óta

Portfolio
Bezáratták a Szilícium-völgy egyik kedvelt bankját, amely december végén mintegy 175 milliárd dollárnyi betétet tartott, a tét tehát hatalmas. Az utolsó ilyen méretű amerikai bankcsőd a Washington Mutual volt 2008-ban, amelynek 307 milliárd dollárnyi eszköze volt. Az FDIC felügyeli most a betéteket, de már megy az ötletelés, hogy minden betétest meg kellene menteni. Jó hír, hogy elemzők szerint jelenleg nem látni a fertőzés klasszikus jeleit a bankközi piacon, ugyanakkor mint arról beszámoltunk, a tőkepiacokon alaposan megütötték a bankrészvényeket. Az is látszik, hogy néhány versenytárs bank jelentős betétbeáramlást tapasztalt.

A 2020-as évek talán legnehezebb időszaka vár 2023-ban a magyar bankszektorra. Hogy lehet üzletileg sikeressé tenni ezt az évet? Ezt járja körbe május 4-ei Hitelezés 2023 konferenciánk. Regisztráció itt!

Mekkora a baj?

Most, hogy az SVB felett átvette az irányítást az FDIC, sokan azt találgatják, mekkora a baj, továbbterjedhet-e pánik más bankokra is.

AZ SVB DECEMBER VÉGÉN NAGYJÁBÓL 209 MILLIÁRD DOLLÁRNYI ESZKÖZZEL ÉS 175,4 MILLIÁRD DOLLÁRNYI BETÉTTEL RENDELKEZETT. A CNBC szerint UTOLSÓ ILYEN MÉRETŰ AMERIKAI BANKCSŐD A WASHINGTON MUTUAL VOLT 2008-BAN, AMELYNEK 307 MILLIÁRD DOLLÁRNYI ESZKÖZE VOLT.

Az FDIC szerint még nem lehet tudni, hogy ezeknek a betéteknek mekkora része van a biztosítási határ felett. A Bloomberg tudósítása szerint a betétesek még mindig próbálkoznak az SVB fiókjainál, pedig az FDIC már átvette a betétek feletti felügyeletet. Egyes hírek szerint a bank most vevőt keres.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés