ecb
Bank

Készülnek a bankválság európai következményeire

Reuters
Az EKB egységes felügyelőbizottsága úgy látja, hogy a két amerikai nagybank összeomlása korlátozott következményekkel jár a régió pénzintézeteire nézve, de ezzel együtt folyamatosan monitorozzák a helyzetet. Több jegybank is válságtábot állított fel.

A befektetők gyorsan megszabadultak az euróövezeti bankrészvényeiktől, és már kevésbé számítanak arra, hogy az Európai Központi Bank szigorú kamatemelési pályát választana, miután a Silicon Valley Bank a 2008-as globális pénzügyi válság óta a legnagyobb amerikai bankcsődöt produkálta.

Az Európai Központi Bank egyik magas rangú felügyelője azonban azt mondta, hogy az euróövezeti bankok jól finanszírozottak és konzervatívabb tőkekihelyezési politikát folytattak, mint az SVB, amely főként technológiai startupoknak nyújtott kölcsönöket. De ugyanez igaz a New York-i székhelyű rivális Signature Bankra, amelyet a hétvégén felszámoltak - számolt be a Reuters.

A hírügynökség forrása szerint az európai felügyelők nem látják, hogy az SVB összeomlása közvetlen hatással lenne az euróövezet bankjaira. A kockázatokat így is folyamatosan mérlegelik, mert a helyzet gyorsan változhat, ha az Egyesült Államokban a veszteségek nagyobb bankokra is átterjednek, ami növelné a fertőzés kockázatát.

Egyelőre azonban az EKB felügyelőbizottsága, amely az euróövezet legnagyobb bankját felügyeli, nem látta szükségesnek, hogy rendkívüli ülést tartson.

A kisebb bankokért felelős nemzeti hatóságok közül csak a német Bundesbank hívta össze hivatalosan válságstábját, ahogy arról beszámoltunk. A német pénzügyi felügyelet, a BaFin pedig közölte, hogy moratóriumot rendel el az SVB németországi fiókjával szemben.

Eközben Franciaországban a Banque de France szóvivője azt mondta, hogy nincs folyamatban válságtanácskozás.

Az olasz pénzügyminisztérium azt mondta, bízik abban, hogy az európai hatóságok szükség esetén "ugyanolyan gyorsasággal" avatkoznak be, mint amerikai kollégájuk. Egyelőre viszont ott sem számolnak bedőlésekkel.

A kamatemelés borulhat

A befektetők mégis aggódtak, sőt, megkérdőjelezték az EKB egyértelműen csütörtökre előre jelzett 50 bázispontos kamatemelését.

A pénzpiacok most 60%-os eséllyel számoltak arra, hogy az EKB mindössze 25 bázisponttal emeli a kamatokat, ami azt az aggodalmat tükrözi, hogy a piaci instabilitás a központi bank infláció elleni harcának útjába állhat.

A visszafogottabb szigorítási pálya ellen szól, hogy az eurózóna bankjai jól végezték a "lejáratig tartandó" portfóliójukba történő eszközátcsoportosításukat a könyveiknél, ami azt jelenti, hogy nem kellett számolniuk az emelkedő kamatlábak miatt alacsonyabb piaci árakkal.

Marco Troiano, a Scope Ratings igazgatója megjegyezte, hogy az eurózóna felügyelői a legszigorúbb likviditási követelményeket a 30 milliárd eurónál nagyobb értékű eszközökkel rendelkező bankokra alkalmazzák, míg amerikai társaik 250 milliárd dollárban határozták meg a küszöbértéket.

A múlt héten bankrohamot elszenvedett Silicon Valley Banknak mintegy 209 milliárd dollárnyi eszközállománya volt.

Van azonban egy lényeges különbség: az Egyesült Államokban egyetlen betétbiztosítási rendszer működik, amelyet hétfőn aktiváltak az SVB ügyfeleinek megmentésére, míg az eurót használó 20 ország mindegyikének van sajátja, és ennek kapacitását végső soron az egyes nemzeti kormányok betéteseket mentő képességei behatárolják.

A Morgan Stanley elemzői úgy becsülik, hogy az eurózóna bankjai nem szorulnak majd rá, hogy hogy veszteséggel adják el kötvényeiket a meglévő készpénzpufferüknek köszönhetően.

Címlapkép: Getty Images.

Mira murati
Bear
audi gyor hibrid autogyartas audi q3
Tematikus PR cikk
2023. április 12.
DEBRECEN - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Ez is érdekelhet
credit suisse