Előfizetői tartalom

Fordulat Magyarország legjobb kölcsöneinél: mögöttünk a neheze?

Úgy tűnik, a lakáshitelek mellett a személyi kölcsönök kamata is mostanában tetőzött, ennél drágábban már csak jelentős piaci feszültségek kialakulása esetén fogják nyújtani e szabad felhasználású hiteleiket a bankok. A lakosság mintegy 1250 milliárd forinttal tartozik személyi kölcsön formájában a bankoknak, a kereslet visszaesése pedig jóval kisebb, mint a lakáshiteleknél, köszönhetően az infláció pozitív hatása mellett annak is, hogy a törlesztőrészlet kamatérzékenysége e hiteleknél jóval alacsonyabb. Megnéztük a bankok legjobb ajánlatait is.

Külön panelbeszélgetést szentelünk a személyi kölcsönök piacán zajló folyamatoknak a Portfolio mákus 4-ei Hitelezés 2023 konferenciáján, érdemes regisztrálni a rendezvényre!

Pénzcentrum.hu kalkulátora segítségével először a kis összegű, 600 ezer forintos és 2 éves futamidejű személyi kölcsönöket néztük meg nettó 300 ezer forintos (ahol szükséges, a bankhoz érkeztetett) jövedelem mellett. Azt találtuk, hogy 16%-os THM alatt már csak egy banknál érhető el ilyen paraméterek mellett személyi kölcsön, mégpedig a CIB-nél. Az öt legjobb ajánlat átlagos THM-e immár 18,0%-nál jár.

Másodszor megnéztük a nagyobb összegű, 3 millió forintos és 5 éves futamidő személyi kölcsönöket is, az összehasonlíthatóság kedvéért ugyanilyen jövedelmi kondíciók mellett. Itt is alig akad 16% alatti ajánlat, de a legjobb THM az UniCreditnél érhető el 15,3%-kal. Az 5 legjobb ajánlat átlagos THM-e azért valamivel alacsonyabb, ha nagyobb összeget veszünk fel: jelen esetben 16,26%. Érdemes megjegyezni, hogy a kis és a nagy összeg között THM-különbség sokat szűkült az elmúlt években: másfél éve még 3,2% volt, most 1,7%.

A lakáshitelekkel ellentétben a személyi kölcsönöknél nem már 2021 őszén, hanem 2022 tavaszán indult el az igazi drágulás. Jól látható alábbi ábránkon a kis összegű személyi kölcsönöknél megfigyelhető változás: ami a legjobb ajánlat esetében 2021 szeptemberében még 8,2% volt, az most már 15,6%. Az öt legjobb ajánlat átlagos THM-e másfél alatt 6,9 százalékpontot emelkedett, ebből csak az elmúlt hat hónap során 1,6 százalékpontot.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés