Előfizetői tartalom

Összeomlott a hitelezés Magyarországon, mihez kezdenek most a legnagyobb vesztesek?

A jelzáloghitelek 45%-át hitelközvetítőknél veszik fel a magyar családok, nem véletlen tehát, hogy ezek a cégek most a lakáshitelezés hatalmas esésének a legnagyobb vesztesei. Már tavaly is csak 2%-kal nőtt a független hitelközvetítők jutalékbevétele Magyarországon (21,0 milliárd forintra), a Portfolio múlt heti Hitelezés 2023 konferenciáján azonban kiderült, hogyan alkalmazkodnak a hitelközvetítők az idén várható visszaeséshez.

Az MNB hétfőn megjelent statisztikái szerint 2022 végén 317 cég foglalkozott hitelközvetítéssel Magyarországon, 5 év alatt ez 19%-os csökkenést jelent, ami jól mutatja, hogy a jelzáloghiteleknél meghatározott 2%-os hitelösszegarányos jutalékkorlát mellett más kihívásokkal is küzd a piac, ezek sorában csak az egyik volt a tavalyi KATA-változás, amelynek negatív közvetítőpiaci...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés