Itt az MNB kamatdöntése!
Bank

Újabb módosítást jelentett be az MNB a kötelező tartalék rendszerén

Portfolio
A kötelező tartalékrendszert érintő technikai módosításokról döntött az MNB, miután folyamatosan konzultált erről a Magyar Bankszövetséggel - közölte honlapján a jegybank.

Legutóbb a kötelező tartalékráta április 1-jei hatállyal 5 százalékról 10 százalékra emelkedett, és a kötelező tartalékszámla kamatozása is átalakult: április 1-jétől a tartalékalap 2,5 százalékos részére nem fizet kamatot a jegybank, a 7,5 százalékának megfelelő rész után továbbra is az alapkamatot, míg a 10 százalékon felüli választható tartalékra a jelenleg 13%-os alapkamat helyett a jelenleg 17%-os egynapos betéti gyorstender kamatát fizeti.

Most pedig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a kötelező tartalékrendszer alábbi technikai módosításairól döntött:

  • az MNB megkezdi a felkészülést arra, hogy a kötelező tartalék összegét a tartalékköteles hitelintézetek tartalékalapjába tartozó források tárgyidőszak utolsó naptári napjára vonatkozó állományi adatai helyett a jövőben a tárgyidőszakra vonatkozó átlagos állományai alapján határozza meg.
  • Az átálláshoz szükséges köztes időszakban, azaz a 2023. júliusi teljesítési tárgyidőszaktól kezdődően visszavonásig (tervezetten az idei év végéig) a kötelező tartalék alapját az MNB fixen, a 2023. március 31. napjára vonatkozó statisztikai mérleg állományi adatok alapján állapítja meg, így a kötelező tartalék alapja ebben az időszakban változatlan marad.
  • A tartalékkötelezettség teljesítésébe 2023. július 1-től beleszámít a tartalékköteles hitelintézet MNB által vezetett forint betéti számláján legalább 14 napos eredeti futamidőre lekötött összeg. Az MNB az ebben a formában történő kötelezőtartalék-teljesítést legfeljebb a minimálisan tartandó kötelező tartalék 15 százalékáig veszi figyelembe minden intézmény esetén. Ennek megfelelően az MNB a hosszú futamidejű betéti tendereket továbbra is rendszeresen megtartja.

A módosítások következtében a kötelező tartalékrendszert szabályozó egyes MNB-rendeleteket módosító MNB-rendelet adnak ki, amelynek a folyamatáról az MNB tájékoztatni fogja a tartalékköteles hitelintézetek körét. A kötelező tartalékrendszer tapasztalatairól és az azt érintő technikai módosításokról az MNB folyamatos konzultációt folytatott a Magyar Bankszövetséggel.

Címlapkép: Shutterstock

Észak-Korea külföldi befektetőket keres kaszinóbizniszéhez
app store
didier reynders
dollár deviza árfolyam
fed kamat inflacio federal reservve
GettyImages-171721306
kínai megfigyelés, kínai titkosszolgálat, kínai elhárítás
budapest belgrád

Kiszámoló Miért nő a GDP?

A GDP mérőszámát, ahogy ma ismerjük, 1934-ben alkották meg és a híres Bretton Woods-i konferencián fogadták el...

2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Bertalan Sándor MBH Bank