Előfizetői tartalom

Megérkeztek a bankok „olcsó” lakáshitelei, mutatjuk az új kamatokat

Portfolio
Sorra jelentetik meg a bankok a ma érvénybe lépett 8,5%-os THM-plafon alatti lakáshiteleiket és a 12%-os kamatplafon alatti vállalkozói forgóeszköz-hiteleiket. A legtöbb banknál a 7,75-8,00 százalékos sávba került a lakáshitelkamat az eddig jellemző 8,00 százalék feletti szinttel szemben, de van olyan bank is, amely csaknem 7 százalékig vitte le a kamatát.

Október 9-én, vagyis ma lép érvénybe a kormány elvárása a bankok felé: a lakáshiteleket legfeljebb 8,5%-os THM-mel, a vállalkozói forgóeszköz-hiteleket legfeljebb 12%-os kamattal kínálják a kezdeményezéshez csatlakozó hitelintézetek. Hétvégi cikkünkben ötféle lakáshitel példáján mutattuk be, milyen előnyt jelent a hitelfelvevők számára a THM-plafon, és arra jutottunk, hogy a legjobban azok járnak vele, akik nem tudatosan (kamat vagy hiteldíj alapján) kerestek eddig sem lakáshitelt maguknak, ők ugyanis általában a saját, meglévő bankjuknál is olcsóbb ajánlatot találhatnak az eddiginél. A tudatosan olcsó hitelre vadászó, főleg magas jövedelmű hitelfelvevők számára ezzel szemben viszonylag kicsi a THM-plafonból származó előny, vagy akár nincs is:

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium hétfő reggeli közleményében Nagy Márton miniszter megköszönte a bankok együttműködését és vállalását, hiszen „az önkéntes kamatplafon egyrészt több tízezer vállalkozás és család számára jelent rendkívüli segítséget, másrészt érdemben járul hozzá, hogy fokozott verseny induljon a pénzügyi szervezetek között, így a piaci alapú hitelezés újra erőre kaphasson, ezzel segítve a gazdasági növekedés helyreállítását.”- fogalmazott.

A kormány vállalta, hogy amennyiben a jegybanki alapkamat egy számjegyűre csökken, úgy lehetőség nyílik a vállalkozásokat értintő kamatstop kivezetésére, továbbá a lakossági kamatstop felülvizsgálatának megkezdésére. Emellett a kormány támogatja a Bankszövetség pénzügyi digitalizációra vonatkozó szabályozási törekvéseit és terveit. Az egyeztetések folyamatosak lesznek, így a közel egy hónap múlva sorra kerülő találkozón a felek felülvizsgálják az önkéntesen alkalmazott kamatplafon felső határát, továbbá megkezdődhet a banki digitalizációt érintő konkrét javaslatok megtárgyalása is – közölte a minisztérium.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés