Előfizetői tartalom

Napokon belül megérkeznek a bankok olcsóbb hitelei - kiszámoltuk, mennyit kaszálhatsz rajtuk

Október 9-én, most hétfőn lép érvénybe a kormány elvárása a bankok felé: a lakáshiteleket legfeljebb 8,5%-os THM-mel, a vállalkozói forgóeszköz-hiteleket legfeljebb 12%-os kamattal kínálják a kezdeményezéshez csatlakozó hitelintézetek. Saját számításaink és a Pénzcentrum kalkulátora segítségével megvizsgáltuk ötfajta lakáshitel példáján, hogy forintban mekkora nyereséget jelenthet e változás a hitelfelvevők számára az eddigi piaci ajánlatokhoz képest. Arra jutottunk, hogy a tudatos hitelfelvevők nem sokat nyernek a THM-plafonnal, azok viszont igen, akik eddig sem hitelkamat vagy THM alapján választottak bankot maguknak.

Csütörtökön és pénteken egymás után jelentették be Magyarország legnagyobb kereskedelmi bankjai, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez, amellyel a kormány lényegében a banki profit kárára gyorsítja fel a kamatok (elmúlt hónapokan csak lassan elindult) csökkenését a lakáshitelek és a vállalkozói forgóeszközhitelek esetében, hogy ezzel a nem túl piackonform rábeszéléssel adjon lendületet a hitelpiacnak.

A Portfolio értékelése szerint kétélű fegyver ez az intézkedés: az alacsonyabb kamatok hatására valamelyest élénkülhet a hitelkereslet, ugyanakkor ki is szorulhatnak olyan kockázatosabb hitelfelvevők a piacról, akiket csak magasabb kamat mellett hajlandók megfinanszírozni a bankok. Nehéz megmondani tehát előre, hogy valóban fellendíti-e az intézkedés például a lakáshitelek kihelyezését, amely tényleg gyengélkedik: az idei év első nyolc hónapjában a tavalyi szint harmadára esett.

Saját számításaink és a Pénzcentrum kalkulátora segítségével ötféle lakáshitel példáján vizsgáltuk meg, hogy mennyivel csökkenhetnek a hitelfelvevők adósságszolgálati terhei egyrészt a törlesztőrészletek, másrészt a teljes visszafizetendő összeg szempontjából. Az egyszerűség kedvéért úgy kalkuláltunk, hogy az új hitelajánlatok esetében a kamat 8,5% lesz, az egyéb hiteldíjakat pedig elengedik a bankok, így jön ki minden egyes szerződés esetében a legfeljebb 8,5%-os teljes hiteldíj.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés