Előfizetői tartalom

Hogy áll a piac, amely anno még a devizahiteleknél is nagyobb bajt hozott a bankoknak?

Melyik az a piac, amely a 2008-2009 előtt virágzott, a válság után azonban már csak üresen maradt telkek, épülettorzók és banki kézbe került szállodák maradtak belőle? A projekthitelek piaca ekkor még a devizahiteleknél is nagyobb bajt hozott, az ágazat banki szereplőit a 2010-es évek első felében csak az anyabankok többszáz milliárdos tőkeinjekciója mentette meg a bedőléstől. Az ezután következő konjunktúrát egy óvatosabb kereskedelmiingatlanhitel-piaci jelenlét jellemezte, a koronavírus és a magas kamatszintek 2020 után újból kikezdték a piacot. A projekthitelezés két nagyobb hazai szereplője, az UniCredit és az Erste szakértőjének segítségével megnéztük, hogyan érintették e hitelpiaci szegmenst a 2020 és 2023 közötti viszontagságok.

Amikor egyszerre van szó a 2008-2009-es pénzügyi válságról és a hitelezésről, a legtöbb embernek valószínűleg egyből a devizahitelek jutnak eszébe. Pedig van egy hitelpiaci szegmens, amely még ennél is nagyobb bajt hozott a bankok jövedelmezősége szempontjából: ez a projekthitelezés. A válság előtt ugyanis a kereskedelmiingatlan-hitelek piacára belépő nagybankokra különösen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés