Portfolio signature

Feltűnt a 7 százalék alatti hitelkamat Magyarországon - ennél olcsóbb lakáshitel nem lesz mostanában?

Egy hónapja lépett életbe a lakáshitelek önkéntes 8,5%-os THM-plafonja, azóta minden banknál elérhetők 8% alatti kamatok is, cserébe viszont szűkültek az egyedi kedvezmények és a lakáshitel-felvevők alkulehetőségei. Kivételes lehetőségek azért továbbra is akadnak: három banknál is találtunk 7% alatti lakáshitelkamatot, noha ennek megvannak a feltételei. Bár a kormány és a bankok decemberben felülvizsgálják a THM-plafont, igencsak beszűkült a mozgástér a kamatcsökkentések előtt, így nagyon úgy néz ki, hogy ennél olcsóbb nem lesz a hitelből történő lakásvétel Magyarországon a következő hónapokban.

Befagytak a standard kamatok

Befagytak a lakáshitelkamatok azóta, hogy egy hónapja érvénybe lépett a lakáshitelek THM-plafonja – járta be a hír az online sajtót az elmúlt napokban. Hogy jórészt igaz az állítás, azt két tényező indokolja:

  • az állampapírpiaci és a bankközi referenciahozamokhoz képest a THM-plafon nagyon leszorította a lakáshitelek banki kamatfelárát, erőteljesen beszűkült a marzs, így alig maradt mozgásterük a bankoknak arra, hogy a szokásos hó eleji kamatfelülvizsgálatok alkalmával az árazási verseny erősítésén gondolkodjanak, és pláne, hogy az eddig igencsak kiterjedt egyedi kedvezmények rendszerét fenntartsák,
  • maga a THM-plafon sem változott, november elejével csak a vállalkozói hitelek esetében csökkentették a kamatplafont az addigi 12%-ról 11,5%-ra, a lakáshitelek THM-plafonja 8,5%-on maradt – ezzel kapcsolatban Nagy Márton minisztériuma azt közölte, hogy egy újabb jegybanki döntés esetén, várhatóan december során csökkenhet.

Így tehát mi is csak minimális, illetve egy-két bankra szorítkozó kamatcsökkenést látunk a lakáshitelkamatokban a Pénzcentrum kalkulátora alapján. 5 éves kamatperiódus mellett a K&H Banknál, 10 éves mellett a CIB Banknál, végig fix kamat mellett az Erste Banknál mutatja a kalkulátor a legalacsonyabb kamatot.

A legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek átlagkamata a megadott paraméterek (20 milliós összeg, 20 éves futamidő, nettó 400 ezres családi jövedelem) mellett az előző havi 7,8%-ról 7,6%-ra csökkent, a banki ajánlatok mezőnye a kamatok szempontjából pedig nagyon összeszűkült.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés