fitch
Bank

Amerika regionális bankjaiért aggódik a Fitch

Portfolio
A Fitch arra figyelmeztetett, hogy az amerikai regionális bankok 2024-ben további kihívásokkal néznek majd szembe, különösen azok, amelyek nem méretgazdaságosan működnek, vagy a kereskedelmiingatlan-hitelállományuk növelésére összpontosítottak.

A hitelminősítő előrejelzése szerint ezek az intézmények 2024-ben folyamatos kihívásokkal fognak szembenézni, és jelentős nyomás alatt lesznek a költségek csökkentése és hitelportfóliójuk optimalizálása érdekében.

Ez a helyzet potenciálisan gyengítheti minősítési mozgásterüket, ami a nagyobb versenytársaknak előnyt biztosíthat a piaci részesedés növelésében.

Az ügynökség azt is kiemelte, hogy a monetáris politika jelentős enyhítésének bármilyen késedelme a betétekért folytatott tartós versenyt és tartósan gyenge hitelállomány-növekedést eredményezhet, ami negatívan fog hatni a bankok nettó bevételeire. A Federal Reserve 2022 márciusa óta 525 bázisponttal emelte irányadó kamatlábát a jelenlegi 5,25%-5,50%-os sávig az infláció elleni küzdelem jegyében.

A korábban a kereskedelmi hitelek növelésére összpontosító nagyobb regionális bankok érzékelték a leggyengébb hitelkeresletet az utóbbi időben, egyeseknél éves szinten kétszámjegyű visszaesést tapasztaltak. Emlékezetes, hogy az ezen bankok közé tartozó Silicon Valley Bank (SVB) idén tavasszal hirtelen összeomlott a gyorsan emelkedő kamatlábak okozta jelentős nem realizált veszteségei miatt, ami a betétek gyors kivonásához vezetett, és a bank hirtelen bezárását eredményezte.

A harmadik negyedévi jelentésekben több regionális bank is a nettó kamatbevételre nehezedő nyomásról számolt be, és ez negatívan hatott néhányuk részvényteljesítményére. A neves kötvénybefektető, Bill Gross azonban nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy az ezekbe a bankokba való befektetéssel járó kockázat az utóbbi időben már csökkent.

A Fitch friss figyelmeztetése a Moody's múlt heti hasonló óvatos nyilatkozatát követi, amely szerint a bankszektor továbbra is kockázatokkal szembesül, beleértve az infláció újbóli fellángolását.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Shutterstock

prima primissima 2023
bika
Megvan, mikor kapják meg a kormány ajándékát a nyugdíjasok
Reuters-forrásmegjelelölés-ukran-katona-gyakorlat-orosz-ukran-haboru2
X twitter Elon Musk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1820315453 (1)