kina ingatlan ház lakás város china
Bank

Kína kiadta az ukázt, így kerülné el az ingatlanválságot

Portfolio
A kínai hatóságok arra „kérik” az állami bankokat, hogy gyorsítsák fel a piaci ingatlanfejlesztőknek nyújtott hitelezést, ami segíthet az ország bajban lévő ingatlanpiacán – számol be a Financial Times.

A kínai szabályozó hatóságok arra utasították az állami bankokat, hogy a piaci ingatlanfejlesztőknek (magyarán a nem állami hátterű fejlesztőknek) nyújtott hitelek összege legalább az ágazati átlagot érje el – közölte két olyan forrás, aki részt vett egy magas rangú kormányzati és banki tisztviselőkből álló pekingi találkozón.

Nem véletlen, hogy a piaci fejlesztők sorsát ilyen nagy figyelemmel kísérik, ők állnak ugyanis a kínai ingatlanszektor válságának középpontjában. mindez a kínai gazdaságot is mélyen megrengeti.

A piaci ingatlanfejlesztők – köztük a világ legeladósodottabb ingatlancége, az Evergrande – 2021-ben látott csődhulláma megingatta a kínai gazdaságba vetett bizalmat. A hitelezőknek a kifizetetlen adósságok után kellett futniuk, az ingatlanprojektek országszerte befejezetlenül állnak.

A problémát jól szemlélteti, hogy a pénzügyileg legstabilabbnak hitt, egykor Kína legnagyobb piaci ingatlanfejlesztőjének számító Country Garden idén nem teljesítette kuponfizetési kötelezettségét kötvényei után.

A zárt ajtók mögötti ülésen a szabályozó hatóságok azt is közölték az állami hitelezőkkel, hogy a magánfejlesztőktől ingatlant vásárlók számára nyújtott jelzáloghitelek folyósításának is el kell érnie a piaci jelzálog-hitelezési átlagot.

A szabályozók a fentiekért cserébe azt ígérték, fontolóra veszik egyes korlátozások, például a fejlesztők fúziójára vonatkozó banki hitelek felső határának feloldását.

A hírekre pozitívan reagálnak az ingatlanfejlesztők részvényárfolyamai: a hongkongi tőzsdén jegyzett, kínai ingatlanfejlesztők részvényeit követő Hang Seng Mainland Properties Index 2,9 százalékkal emelkedett, emellett

  • a Sunac China fejlesztőcég részvényei 19 százalékkal ugrottak meg, miután bejelentették, hogy megkezdték egy 10 milliárd dolláros adósságátütemezés végrehajtását;
  • a Country Garden 7,8 százalékkal;
  • a Longfor Group 5,8 százalékkal;
  • a China Vanke és a China Overseas Land részvényei 5, illetve 3 százalékkal emelkedtek.

Címlapkép forrása: Getty Images

lantos csaba energiaügyi miniszter
jenei zoltán okfő
foldgaz gazcsap
euro-penz-loszer
London Stock Exchange

Holdblog Charlie örök

Elhunyt a befektető, Charlie Munger - Warren Buffett harcostársa -, akitől talán a legtöbbet lehet tanulni. Szerencsére...

Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
stoptábla