kina ingatlan ház lakás város china
Bank

Kína kiadta az ukázt, így kerülné el az ingatlanválságot

Portfolio
A kínai hatóságok arra „kérik” az állami bankokat, hogy gyorsítsák fel a piaci ingatlanfejlesztőknek nyújtott hitelezést, ami segíthet az ország bajban lévő ingatlanpiacán – számol be a Financial Times.

A kínai szabályozó hatóságok arra utasították az állami bankokat, hogy a piaci ingatlanfejlesztőknek (magyarán a nem állami hátterű fejlesztőknek) nyújtott hitelek összege legalább az ágazati átlagot érje el – közölte két olyan forrás, aki részt vett egy magas rangú kormányzati és banki tisztviselőkből álló pekingi találkozón.

Nem véletlen, hogy a piaci fejlesztők sorsát ilyen nagy figyelemmel kísérik, ők állnak ugyanis a kínai ingatlanszektor válságának középpontjában. mindez a kínai gazdaságot is mélyen megrengeti.

A piaci ingatlanfejlesztők – köztük a világ legeladósodottabb ingatlancége, az Evergrande – 2021-ben látott csődhulláma megingatta a kínai gazdaságba vetett bizalmat. A hitelezőknek a kifizetetlen adósságok után kellett futniuk, az ingatlanprojektek országszerte befejezetlenül állnak.

A problémát jól szemlélteti, hogy a pénzügyileg legstabilabbnak hitt, egykor Kína legnagyobb piaci ingatlanfejlesztőjének számító Country Garden idén nem teljesítette kuponfizetési kötelezettségét kötvényei után.

A zárt ajtók mögötti ülésen a szabályozó hatóságok azt is közölték az állami hitelezőkkel, hogy a magánfejlesztőktől ingatlant vásárlók számára nyújtott jelzáloghitelek folyósításának is el kell érnie a piaci jelzálog-hitelezési átlagot.

A szabályozók a fentiekért cserébe azt ígérték, fontolóra veszik egyes korlátozások, például a fejlesztők fúziójára vonatkozó banki hitelek felső határának feloldását.

A hírekre pozitívan reagálnak az ingatlanfejlesztők részvényárfolyamai: a hongkongi tőzsdén jegyzett, kínai ingatlanfejlesztők részvényeit követő Hang Seng Mainland Properties Index 2,9 százalékkal emelkedett, emellett

  • a Sunac China fejlesztőcég részvényei 19 százalékkal ugrottak meg, miután bejelentették, hogy megkezdték egy 10 milliárd dolláros adósságátütemezés végrehajtását;
  • a Country Garden 7,8 százalékkal;
  • a Longfor Group 5,8 százalékkal;
  • a China Vanke és a China Overseas Land részvényei 5, illetve 3 százalékkal emelkedtek.

Címlapkép forrása: Getty Images

m142 Himars-raketa-sorozatveto-raketacsapas
Fortepan/Tildy Istvánné
Patriot
elektromos auto e-tolto
rétvári bence egészségablak app
ka-52 harci helikopter rosztyek fegyvergyár szankció nyugat
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
GettyImages-1820315453 (1)