szomorú befektető
Bank

Nagy veszélyre figyelmezteti a befektetőket az amerikai nagybank

Portfolio
A magasabb minősítésű, befektetésre ajánlott vállalati kötvényeket javasolja a befektetőknek a Morgan Stanley, jövőre ugyanis több bóvli kategóriájú kötvény lejárata is esedékes, ami jelentős kockázatot hordozhat egyes vállalatok számára – számol be a Reuters.

A Morgan Stanley befektetési bank jövőre inkább a jobb minősítéssel bíró vállalati kötvényeket ajánlja a vállalati kötvénybefektetők számára, a bóvli kötvények 2024-ben esedékes lejárati hulláma ugyanis több, alacsonyabb minősítésű vállalatot is veszélyeztet.

A nagybank várakozása szerint a Federal Reserve a kamatemelési ciklus végéhez közeledik, és jövőre a gazdaság „puha landolása” várható (soft landing, avagy puha landolás: amikor az infláció a gazdasági növekedés drasztikus visszaesése, vagyis recesszió nélkül tud visszatérni a normális kerékvágásba – a szerk.).

Bár 2023-ban a bóvli kötvények többsége sikeresen kifutott, további 73 milliárd dollárnyi befektetésre nem ajánlott kategóriájú vállalati kötvény lejárata esedékes a következő 18 hónapban – jegyezte meg a Morgan Stanley.

Sőt, a következő hat hónapban ez a szám várhatóan 125 milliárd dollárra emelkedik.

A probléma ott kezdődik, hogy még a jövőre lejáró jobb minőségű bóvli kötvények esetében is várhatóan a jelenlegi kamatszintjüknél 125–250 bázisponttal magasabb kamatszint mellett sikerül a refinanszírozás.

Bár a hitelfelvevők is a kamatköltségek folyamatos emelkedésével szembesülnek, a bóvli kötvényeket kibocsátó vállalatoknak drámaibb sokkhatással kell szembenézniük a magasabb kamatok miatt

– jegyezték meg a jelentés szerzői.

A bóvli kötvények kibocsátói számára még borúsabb a kép. A Moody's és az S&P által B3/B- kategóriába besorolt hitelfelvevők 20-25%-ának átlagos kamatfedezete kevesebb mint egyszeres. A Morgan Stanley szerint a jövő évben esedékes lejáratok elérésekor ezeknek a vállalatoknak a 15-20%-át valószínűleg le fogják minősíteni CCC-re.

A leminősítések ráadásul nem korlátozódnak kizárólag a bóvli kibocsátókra, a bank 75 és 100 milliárd dollár közötti vállalati kötvényállomány leminősítésére számít az A besorolású, befektetésre ajánlott vállalatok körében is BBB-re, ami a Moody's legalacsonyabb befektetési besorolása.

Címlapkép forrása: Getty Images

kanyaró oltás
havazás tél hó időjárás
D_KOS20220902004
BJASZ20200225022
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
wells fargo