Mindent ellepnek a hamis bankjegyek Európában
Bank

Mindent ellepnek a hamis bankjegyek Európában

Portfolio
Németországban jelentősen megugrott a hamis euróbankjegyek száma: az ország központi bankja, a Bundesbank jelentése szerint 2023-ban mintegy 56 600 hamis bankjegyet vontak ki a forgalomból, ami közel 5,1 millió eurónak felel meg. Az euróövezet szabad valutaáramlása miatt egész Európában feltűnhetnek a hamis bankjegyek.

Jelentős, 28 százalékkal több hamis bankjegyet találtak tavaly Németországban. k számában, és elképesztő, 90%-os növekedést a névértékben az előző évhez képest. A Bundesbank jelentése szerint 2023-ban mintegy 56 600 hamis bankjegyet vontak ki a forgalomból, amelyek értéke közel 5,1 millió eurónak felel meg.

Burkhard Balz, a Bundesbank igazgatótanácsának tagja a növekedést "néhány nagyobb csalásnak" tulajdonította. Különösen a 200 és 500 eurós bankjegyekre mentek rá a hamisítók – számolt be a DW.

Bár Balz elismerte a növekedést, hangsúlyozta, hogy a jelenlegi számok jóval alacsonyabbak a 2015-ös csúcsnál, amikor 95 400 hamis bankjegyet foglaltak le. Megnyugtatta a lakosságot, hogy az átlagpolgárok számára továbbra is alacsony a kockázata annak, hogy hamis pénzzel találkoznak.

A Bundesbank számításai szerint 2023-ban Németországban 10 000 lakosra átlagosan hét hamis bankjegy jut csak.

A készpénzhasználat továbbra is domináns Németországban, ahol a vásárlások közel 60%-át fizikai pénzzel bonyolítják le. A Bundesbank egy tavalyi tanulmánya kiemelte a készpénzre való folyamatos hagyatkozást, ami jelentősen eltér a más országokban tapasztalható tendenciáktól. A németek jellemzően 100 euró körüli összeget hordanak maguknál a pénztárcájukban, és 1300 eurót tartanak otthon készpénzben.

A Bundesbank azt tanácsolja a polgároknak, hogy maradjanak éberek, és megjegyzi, hogy még az olyan gyakran használt címleteket, mint az 5, 10, 20, 50 és 100 eurós bankjegyeket is lehet hamisítani.

A hamis pénzek azonosítására a Bundesbank a „tapintás, nézés, billenés” módszert ajánlja. Ennek során fizikailag megtapintják az előlapon lévő kép egy részét, megfigyelik a holografikus elemeket, amelyek a megdöntés hatására megváltoznak, és ellenőrzik, hogy van-e vízjel, amely csak akkor látható, ha a fény felé tartják.

Az euróövezet szabad valutaáramlása miatt a hamis pénzek más országokban is feltűnhetnek.

Címlapkép forrása: Shutterstock

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a csattanós válasz azoknak, akik nem vesznek lakást, mert alacsonyabb kamatokra várnak

Privát bankár

Privát bankár
Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.