Rekordot döntött az orosz bankok nyeresége
Bank

Rekordot döntött az orosz bankok nyeresége

MTI
Rekordszintű volt az orosz bankok nyeresége tavaly, ami a jegybank egyik illetékese szerint az idén csökkenhet.

Az orosz jegybank kedden ismertetett adatai szerint a bankszektor nyeresége 3300 milliárd rubelre (36,96 milliárd dollár) ugrott tavaly az előző évi 203 milliárd rubelről.

 A nyereség bővüléséhez jelentős mértékben a jelzáloghitelek, valamint a fogyasztói és vállalati hitelezés meredek emelkedése járult hozzá. A jegybank jelentése szerint a bankok jelzáloghitelezési állománya rekordmértékben, 34,5 százalékkal nőtt, a vállalati hitelek 20,1 százalékkal, a fogyasztási hitelek 15,7 százalékkal bővültek.

Tavaly a bankok 90 százaléka, 292 volt nyereséges Oroszországban.

Két éve, 2022-ben az ágazati nyereség csaknem 90 százalékkal zuhant, miután az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt a Nyugat átfogó szankciókat vezetett be az orosz pénzügyi ágazattal szemben.  Alekszandr Danyilov, a központi bank bankszabályozási és elemzési osztályának vezetője kedden azt mondta, hogy a bankágazat nyeresége idén 2300-2800 milliárd rubelre mérséklődik.

A jegybank korábban jelezte, hogy a magas kamatlábak lassítják a hitelezés növekedését. A központi bank legutóbbi, decemberi ülésén 16 százalékra emelte az alapkamatot az addigi 15 százalékról és kilátásba helyzete, hogy idén marad a kétszámjegyű kamatszint.

Alekszandr Danyilov szerint a jelzáloghitelezés növekedésének üteme idén 7-12 százalékra lassul, és mérséklődik a lakossági és vállalati hitelezés bővülése is.

Címlapkép forrása: Getty Images

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a csattanós válasz azoknak, akik nem vesznek lakást, mert alacsonyabb kamatokra várnak

Privát bankár

Privát bankár
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!