Átütötte a 100 milliárdot a K&H Bank nyeresége, megverték a piacot a hitelezésben
Bank

Átütötte a 100 milliárdot a K&H Bank nyeresége, megverték a piacot a hitelezésben

108 milliárd forintos banki és 1,1 milliárd forintos biztosítási nyereséggel zárta 2023-at a K&H Csoport a piaci átlagot jelentősen meghaladó hitelbővülés és a nettó kamatbevételek csaknem 35 milliárdos növekedése mellett, pedig a társaság extraprofitadóterhelése is jelentősen emelkedett tavaly. A pénzügyi csoport éves eredményeket ismertető sajtótájékoztatóján jártunk.

A belga tulajdonos éves teljesítményéről itt írtunk:

Guy Libot vezérigazgató a társaság budapesti sajtótájékoztatóján ismertette:

 • Az egy évvel korábbi 67,6 milliárd forintról 108,0 milliárd forintra emelkedett a K&H Bank adózás utáni eredménye 2023-ban, ami majdnem 60%-os emelkedést jelent, a kormányzati intézkedése nélkül ez +24% lenne. A biztosító 1,1 milliárd forint nettó eredményt ért el, ami elmarad az egy évvel korább 3,1 milliárdtól a biztosítói extraprofitadó miatt.
 • A bank 33,4, a biztosító 5,5 milliárd forint extraprofitadót fizetett tavaly, a bankadó 9,5 milliárd forintjába, a kamatstop 11,1 milliárd forintjába került a banknak, míg az egy évvel korábban befizetett 3,6 milliárd forintos OBA-befizetés megtérülése javította az eredményt.  Az extraprofitadó tavaly évközbeni átalakítása (a bevételről mint adóalapról az eredményre) a 2022-es 26,2 milliárd forintról 33,4 milliárdra növelte a bank extraprofitaadó-terhét, a biztosítóé pedig csaknem duplázódott az egy évvel korábbi 2,9 milliárdról.  
 • A bank jó eredményét elsősorban a hitelek biztosították, amelyek állománya tavaly 10%-kal emelkedett. A bank vállalati hitelállománya 13%-kal, lakossági hitelállománya 4%-kal bővült, miután az év első felében a lakossági portfólió növekedése jelentősen elmaradt a vállalatitól.
 • A fenntarthatóság jegyében lakossági és mezőgazdasági céges ügyfelek számára CO2-kalkulátort vezettek be tavaly, a digitalizáció területén pedig az újgenerációs mobilapplikáció volt tavaly a bank legnagyobb újítása.

A jövőt illetően óvatos optimizmusának adott hangot Guy Libot. A lakossági oldalon a hitelezés ígéretes irányokat mutat, de ez még csak az év eleje. A Portfolio kérdésére a vezérigazgató elmondta: az üzleti aktivitásuk és a volumenek növelésével szeretnék limitálni idén a jegybanki kamatszint csökkenése miatt várható eredménycsökkenést.

Gombás Attila, a pénzügyi divízió vezetője elmondta:

 • A tavalyi éves 10%-os hitelállomány-növekedés jóval magasabb, mint a bankszektor 3%-os hitelállomány-bővülése. Szeptember és december között a piac egészéhez hasonlóan 2%-kal nőtt a bank hitelállománya, a vállalatok esetében valamivel nagyobb mértékben, mint a lakosságnál.
 • A nettó kamatbevételek 21%-kal, a díj- és jutalékbevételek 11%-kal nőttek, a működési költségek 14%-kal, különadók nélkül 11%-kal nőttek a banknál 2023-ban, a különadóterhelés 27%-kal nőtt.
 • A hitelezési értékvesztések körében nettó 4,4 milliárd forintot fel tudott szabadítani a bank.
 • Összesen 123 milliárd forint lakáscélú hitelt nyújtottak tavaly, a zöldhitelek az összes jelzáloghitel 7%-át adták, és 4,5 milliárd forintnyi folyósítást értek el a bevezetés óta.
 • A bank ügyfélszáma 5%-kal 962 ezerre nőtt tavaly, közülük 589 ezer rendszeres jövedelemátutaló, ami 7%-os növekedést jelent. Minden harmadik számlanyitó ügyfelük 6 és 26 év közötti volt, számuk tavaly 22%-kal nőtt.
 • A Széchenyi Kártya programban 230, a Baross Gábor hitelprogramban 125 milliárd forintnyi hitelt helyeztek ki, az Agrár Széchenyi Kártya esetében 3,8 milliárd forint kérelmet könyveltek el, agrárüzletáguk piaci részesedése 20%-ról 22%-ra nőtt.
 • Lakossági megtakarításaik összege 11%-kal nőtt, az alapokban kezelt vagyon 43%-kal 1349 milliárd forint bővült, az új értékesítések 16%-a felelős befektetési alapba ment, kezelt vagyonuk meghaladta az 500 milliárd forintot.
 • A bank költség/bevétel aránya 57%-ról 58%-ra nőtt, tőkearányos megtérülése 17,3%-ról 22,3%-ra emelkedett.

A Portfolio kérdésére válaszolva Gombás Attila elmondta: teljes egészében szeretnék kihasználni az extraprofitadó csökkentésére fennálló lehetőséget, az állampapír-állományuk növelését tavaly már ennek jegyében megkezdték.

Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója közölte:

 • A biztosítói pótadó 2022 végi átalakítása a felelős azért, hogy 3,1 milliárd forintról 1,1 milliárd forintra csökkent a biztosító adózás utáni eredménye, a különadók nélkül 6 milliárd forint feletti nyereséget értek volna el.
 • A társaság piaci részesedése 7,1%-ról 7,2%-ra növekedett a nem-életbiztosítási, és 2,9%-ról 3,4%-ra az életbiztosítási üzletágban a harmadik negyedév végére.
 • Nem-életbiztosítási díjbevételeik 16%-kal, életbiztosítási díjbevételeik 17%-kal emelkedtek az év egészében.
 • A kárinfláció az egy évvel korábbi 24%-ról 20%-ra mérsékelődött tavaly a biztosítónál.

Németh Balázs, a K&H Bank innovációs vezetője ismertette:

 • Két legnagyobb innovációjuk az új mobilapplikáció gyors bevezetése volt tavaly a régi kivezetésével, másrészt a Kate, a csoport mesterséges intelligenciára épülő pénzügyi digitális asszisztensének az elindítása, amelyet az ügyfelek 10%-a már rendszeresen használ. 700 ezer digitálisan aktív és 600 ezer mobilapplikációt használó ügyfelük van már.
 • A személyihitel-felvételek 68%-át és a kötelezőbiztosítás-kötések 73%-át, a lakossági számlanyitások 55%-át digitálisan vették igénybe az ügyfelek.
 • Digitalizálták a SZÉP Kártyát is, így az kizárólag okostelefonnal vagy okosórával is használható.
 • Céljuk, hogy a banki és a biztosítási ügyfelek ugyanolyan kényelemmel tudják használni a szuperapplikációt, így például kis számú opcióból választva már kockázati életbiztosítás otthoni megkötésére is alkalmas a felület.

Címlapkép forrása: Portfolio

HitelesAndrás

Pénzügyi tudatosság gyermekszemmel

Egy pénzügyi csoportban beszélgetés bontakozott ki, hogy a gyermekeket mikor és milyen mélyen kell bevonni a pénzkezelésbe, illetve mikor kell felhívni a figyelmüket a befektetés fontosságára&

KonyhaKontrolling

Ez védi a megtakarításod!

Az internetes beszélgetéseimben rendre belefutok, hogy az emberek nem tudják, hogy mire jó a betétvédelem, mire a befektetővédelem. Pedig nagyon fontos megérteni ezeket a koncepciókat, mert a koc

Holdblog

A részvénybefektetés nem ázik be!

HOLD After Hours. Szőcs Gáborral value befektetőket sajnálunk, Karácsony Tamással gyrosokat árnyalunk és Kovács Szilárddal pedig benézünk a Bridgewaterhez. Jó szórakozást! 00:45    Hajrá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ezért drágább az élelmiszer itthon, mint Németországban

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!