Lecsapott az MNB a legkisebb magyar bankra
Bank

Lecsapott az MNB a legkisebb magyar bankra

Portfolio
Az MNB 10 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Polgári Bankra, mivel – a felügyelet korábbi többszöri kötelezése ellenére – továbbra sincs olyan szűrési technikája, szabályrendszere és támogató IT eszköze, amivel ki tudja szűrni a pénzmosási szempontból kockázatos ügyfelek valamennyi szokatlan tranzakcióját. A bank elmulasztotta a felügyelet által részére előírt belső ellenőrzési vizsgálat lefolytatását is arról, hogy bevezetett intézkedései javítják-e a kontrollkörnyezete hatékonyságát. A feltárt problémák ugyanakkor nem érintik az intézmény megbízható működését - közölte az MNB a honlapján.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2023. május 17-i határozatában több intézkedés megtételére kötelezte a Polgári Bankot, hogy a szűrőrendszere működése és a monitoring kapcsán is maradéktalanul megfeleljen a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzésére vonatkozó jogszabályi követelményeknek. Az MNB a kötelezések teljesülésének ellenőrzése során ugyanakkor e téren továbbra is hiányosságokat tárt fel a hitelintézetnél.

A Polgári Bank az MNB által előírt tavaly őszi határidőre olyan – csak részben automatikus – szűrőrendszert vezetett be, amely nem felel meg maradéktalanul a jogszabályi feltételeknek, mivel nem tartalmaz olyan szűrési technikákat és azt támogató informatikai (IT) rendszert, amelyek – a jogszabályi előírásoknak és a bank saját belső kockázatértékelésének megfelelően – mindenkor kiszűrnék, elemeznék és értékelnék a pénzmosási kockázatot jelentő ügyfelei valamennyi szokatlan ügyletét. Nem rekonstruálható utólagosan a kiszűrt ügyfél/ügylet elemző és értékelő folyamata, időpontja, a végrehajtott intézkedés eredménye, az az alapján hozott döntés, s az sem, hogy ennek nyomán történt-e bejelentés a pénzmosásgyanús ügyleteket vizsgáló Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Irodának.

A hiányosságok miatt így továbbra is előfordulhat, hogy a bank nem értesül és jelent be jogszerűen egyes pénzmosásgyanús ügyleteket és nem azonosít olyan eseteket sem, ahol további kockázatcsökkentő intézkedést kellene megtennie. A hitelintézet belső ellenőrzése emellett az MNB korábbi kötelezése ellenére sem végzett teljeskörű vizsgálatot a téma kapcsán, ugyanis az nem terjedt ki a kontrollkörnyezet hatékonyságának ellenőrzésére.

A változatlanul fennálló problémák miatt az MNB 2024. évi határnapokkal kötelezte a Polgári Bankot az automatikus szűrőrendszer kialakítására és annak monitorozására vonatkozó intézkedések megtételére, továbbá az arról való adatszolgáltatásra is. A felügyelet 10 millió forint felügyeleti bírságot is kirótt a hitelintézetre.

A bírságösszeg kapcsán súlyosbító körülménynek minősült, hogy a bank az ismételt mulasztást a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzés egyik legfontosabb területén követte el. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a hitelintézet a korábbi, teljesen manuális szűréshez képest előrelépést tett belső, részben automatizált IT szűrőrendszere bevezetésével.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mágikus évkezdés

Az eredetileg a HOLD-hírlevélben bevetett ábránkon a \"mágikus hetes\" amerikai tech(hez kötött) papír YTD árfolyamváltozása - a február 22-i kereskedési nap zárása utáni értékek szerint.

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Olyan történt a gáz árával, amire az orosz-ukrán háború kitörése óta nem volt példa
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!