Előfizetői tartalom

Tízezreket spórolhatsz meg havonta egy legális lakáshiteltrükkel, és ez még nem minden

6 és 7 százalék közötti piaci kamatokkal találkozhatnak a lakáshitelfelvevők a bankoknál, és alig látunk lehetőséget a további tömeges kamatcsökkentésre. Lássuk be, nem túl vonzó kamatszint a mostani: éppen félúton van az elmúlt évek mélypontja és a tavaly látott csúcs között. Ilyenkor értékelődnek fel igazán a jóval olcsóbb kamattámogatott hitelek, amelyek közül háromfajta is igénybe vehető lakáscélra. Az alábbi információk mellett az érdeklődők számára ajánljuk keddi online klubunkat is, amelyen szakértők válaszolnak a lakás(hitel)piaccal kapcsolatos legégetőbb kérdésekre.

Regisztrálj most március 5-ei online klubunkra, amelyen megismered a lakás(hitel)piac aktualitásait!

Van élet a piaci kamatozású lakáshiteleken túl is

Ha valakinek 10 millió forint lakáshitelre van szüksége, akkor a Pénzcentrum kalkulátora alapján 6,18 – 6,95 százalék közötti piaci kamatokkal találkozhat a bankoknál, ami 73 – 78 ezer forintos havi törlesztőrészletet jelent (húszéves futamidővel és nettó 800 ezer forintos családi jövedelemmel kalkuláltunk). A hitelfelvevők azonban gyakran nem gondolják végig, hogy a piaci kamatozású lakáshiteleken túl milyen kamattámogatott konstrukciók állnak a rendelkezésükre, amivel ezt a havi terhet mérsékelhetnék. Lakáscélra a CSOK Plusz, a falusi CSOK-hitel és a babaváró hitel egyaránt alkalmas, mindhárom a bankoknál érhető el, és olcsóbbak a piaci lakáshiteleknél.

csok1

A fenti táblázatban összefoglaltuk a kondíciókat (az összehasonlítás kedvéért a személyi kölcsönökre is kitérve), a hitelfelvevők számára ebből az a legfontosabb tudnivaló, hogy

  • a CSOK Plusz legfeljebb 3,0%-os fix kamatozású jelzáloghitel azok számára, akik (még) vállalnak legalább egy gyermeket: egy gyermek esetén akár 15, két gyermek esetén 30, három gyermek esetén akár 50 millió forint összegben érhető el a meglévő gyermekek számát is beszámítva (két bank 2,89%-os kamattal kínálja a terméket, a többiek 3,0%-kal),
  • a falusi CSOK-hitel fixen 3,0%-os kamatozású jelzáloghitel, új gyermek vállalása nélkül is elérhető a kistelepüléseken, a meglévő és a vállalt gyermekek teljes számát figyelembe véve két gyermek esetén 10, legalább három esetén 15 millió forint erejéig vehetik fel azok, akik a vissza nem térítendő falusi CSOK-ot is igénybe veszik (ez utóbbi összegét év elejével jócskán megemelte a kormány),
  • a babaváró hitel egy 0%-os kamatozású, szabad felhasználású, nem jelzálogfedezetű hitel, amely év eleje óta 11 millió forintig vehető fel.

Ezen hitelek mindegyike kombinálható piaci kamatozású lakáshitellel is, amennyiben a kormány által meghatározott maximális összeg kevés lenne. A babaváró hitel mellé szintén bármelyik másik hitel felvehető, a CSOK Plusz és a falusi CSOK-hitel közül viszont választani kell (utóbbi csak a kisebb településeken érhető el). Mindegyik hitelhez pozitív banki hitelbírálat szükséges.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés