Új típusú kockázatokra figyelmeztette a bankokat az EKB

Portfolio
Az eurózóna bankjainak át kell alakítaniuk kockázatkezelésüket, ugyanis olyan kihívásokkal néznek szembe, mint a korábbi ultraalacsony kamatlábak eltűnése és a nem hagyományos versenytársak megjelenése, amelyek gyorsan erodálhatják piaci részesedésüket - mondta az Európai Központi Bank bankfelügyeleti vezetője.

Az euróövezeti bankok figyelemre méltó könnyedséggel kezelték az infláció és a kamatlábak közelmúltbeli emelkedését, és nagyrészt megúszták a tavalyi amerikai és svájci banki zavarokat is, ami felveti az önelégültség kockázatát, és arra figyelmezteti a hitelintézeteket, hogy készüljenek fel a nehezebb időkre. A hitelezési veszteségek a recesszióhoz közeli gazdasági környezet ellenére kivételesen alacsonyak maradtak, de ez a bankokat a sokkoktól megóvó, példátlan fiskális és monetáris támogatásnak is köszönhető - mondta Claudia Buch, az EKB vezető bankfelügyelője csütörtökön a Reuters beszámolója szerint.

"Ez kihatással van a jövőbeli kockázatértékelésekre, mivel a hitelbedőlésekre vonatkozó múltbeli adatok nem tükrözik igazán az eszközminőséget fenyegető kockázatokat" – hívta fel a figyelmet Buch a bank éves felügyeleti jelentésében. Szerinte a bankoknak jobban fel kell készülniük a kibertámadásokhoz, az éghajlatváltozáshoz és a geopolitikai változásokhoz kapcsolódó kockázatokra is, amelyek mind alapvetően megváltoztathatják hosszú távú üzleti modellüket. "Ezért kulcsfontosságú, hogy a bankok kockázatkezelési gyakorlatukat az új környezethez igazítsák.”

Az innováció, például a megosztott főkönyvi technológia és a mesterséges intelligencia szélesebb körű alkalmazása csökkenti a versenytársak - köztük az úgynevezett árnyékbankok - piacra lépésének lehetőségét, ami potenciálisan leszorítja az árréseket, és arra kényszeríti a bankokat, hogy indokolatlan kockázatot vállaljanak. "Az innováció és a megnövekedett verseny javíthatja a gazdasági jólétet, de új kockázatokat is teremt" - mondta Buch. "Ha a bankok úgy látják, hogy az árrésük beszűkül, potenciálisan kockázatosabb tevékenységek felé fordulhatnak."

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF