Döntött az MNB a bankok tőkéjéről
Bank

Döntött az MNB a bankok tőkéjéről

Portfolio
A ciklikus kockázatok szintjét és a lakás- és hitelpiaci kockázatok alakulását figyelembe véve az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa 2024. márciusi döntése során nem változtatott a 2024. július 1-jétől 0,5 százalékos szinten aktiválódó anticiklikus tőkepufferráta mértékén - közölte honlapján a napokban a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank a magyarországi kitettségek esetében alkalmazandó anticiklikus tőkepufferráta (CCyB, Countercyclical Capital Buffer)

2024. július 1-jétől hatályos 0,5 százalékban meghatározott mértékét 2025. április 1-jétől is fenntartja.

2024. július 1-jéig pedig továbbra is 0 százalékos ráta vonatkozik a hazai kitettségekre.  

Az MNB a 2022. júniusi rátafelülvizsgálat során döntött a hazai kitettségek vonatkozásában alkalmazandó anticiklikus tőkepufferráta mértékének 2016 óta első alkalommal való 0,5 százalékos szinten történő aktiválásáról. Ezt a ciklikus rendszerkockázatok és a lakáspiaci túlértékeltséghez kapcsolódó kockázatok enyhülésére tekintettel a 2023. júniusi rátafelülvizsgálata során egy évvel, 2024. július 1-jére halasztotta.

Az emelkedett geopolitikai kockázatok és az infláció tartós letörése érdekében még fenntartott szigorú monetáris kondíciók, a bizonytalan növekedési kilátások, valamint a továbbra is visszafogott hitelkihelyezés nyomán a hitelezési és az ingatlanpiaci ciklikus kockázatok az elmúlt negyedévben sem emelkedtek. Hosszabb távon ugyanakkor a gazdasági aktivitás fokozatos helyreállása, a reálbér-emelkedés visszatérése, a hitelezés újbóli fellendülése a ciklikus kockázatok újbóli növekedése irányába hathatnak. A tőkepuffer aktiválását a bankok erős tőkehelyzete és jövedelmezősége is támogatja, így az aktiválás a hitelezési kapacitások sérülése nélkül növelheti a sokkellenálló képességet. Ezen tényezők alapján a Pénzügyi Stabilitási Tanács úgy döntött, a hazai kitettségek tekintetében indokolt az anticiklikus tőkepufferráta mértékét 2024. április 1-jétől továbbra is 0 százalékon tartani és egyelőre nem változtatni a tőkepuffer 2024. július 1-jén kezdődő felépítésén 0,5 százalékos ráta mellett - közölték.

Az MNB a továbbiakban is folyamatosan nyomon követi a bankszektorban látható rendszerkockázatokat és azok alakulásának függvényében negyedévente dönt a tőkepuffer-követelmények tartásáról - tették hozzá.

Címlapkép forrása: Shutterstock

RSM Blog

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését,

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
lakás, társasház, erkély, ház