Megerősítette a K&H Bank minősítését a Fitch
Bank

Megerősítette a K&H Bank minősítését a Fitch

MTI
Megerősítette pénteken a K&H Bank befektetési ajánlású besorolásait a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő döntése szerint az osztályzatok kilátása változatlanul negatív.

A Fitch által bejelentett megerősítés a pénzintézet "BBB plusz" hosszú távú kibocsátói csődkockázati besorolására és a "bbb mínusz" "életképességi" minősítésre (Viability Ratings, VR) vonatkozik. A Fitch Ratings osztályzati módszertanában a VR-mutató a normál, önálló üzletmenetből fakadó inherens banki hitelképességi minőséget méri a rendkívüli külső segítség lehetőségének figyelembevétele nélkül.

A K&H Bank osztályzatainak megerősítéséhez fűzött indoklásában a hitelminősítő kiemelte azt a véleményét, hogy a belga tulajdonos, az "A plusz/a" kibocsátói és VR-besorolásokkal ellátott KBC Bank nagy valószínűséggel támogatásban részesítené szükség esetén a magyar érdekeltséget, tekintettel egyebek mellett arra, hogy a KBC számára jelentős megítélésbeli kockázatokkal járna, ha az Európai Unión belüli érdekeltsége törlesztési hátralékba kerülne.

A Fitch közölte, hogy a specifikus országkockázati korlátok nélkül egalizálná a K&H besorolásait a KBC hosszú távú minősítéseivel. A hitelminősítő hangsúlyozta mindazonáltal azt is, hogy a K&H-ra érvényben tartott osztályzatai figyelembe veszik a KBC és a K&H közötti magas szintű vállalatvezetési és működési integrációt. Mindemellett ha bármilyen segítségre lenne is szüksége a magyar érdekeltségnek, az igényelt támogatás mértéke nem befolyásolná érdemben a KBC segítségnyújtási kapacitását, tekintettel a belga pénzügyi csoport szilárd adósprofiljára és a K&H viszonylag kis méretére - áll a Fitch Ratings elemzésében.

A hitelminősítő szerint a K&H Bank VR-besorolása a magyar pénzintézet jó eszközminőségének, a magyar piac harmadik legnagyobb bankjaként elért szilárd helyzetének és ellenállóképességet mutató ciklikus teljesítményének elismerése. A VR-minősítés tükrözi emellett a K&H kiegyensúlyozott üzleti modelljét és a hazai társintézményekénél alacsonyabb kockázatvállalási hajlandóságát, jóllehet ezek a jellemzők nem különülnek el teljesen a magyarországi működési környezetből eredő kockázatoktól - fogalmaz pénteki elemzésében a Fitch Ratings.

A cég ugyanakkor a K&H besorolásait alátámasztó tényezők között említi az észszerű tőkemegfelelési mérőszámokat - amelyeken a tulajdonos szükség esetén javíthat -, valamint a betétállományra alapuló megfelelő finanszírozási helyzetet. A Fitch Ratings szerint a magyar bank kinnlevőségi portfóliójának minősége tükrözi az óvatos kockázatvállalási gyakorlatot. A hitelminősítő közölte: várakozása szerint a K&H problémás kinnlevőségeinek rátája - amely az elmúlt három évben 2-3 százalék között mozgott - a következő két évben is jórészt stabil marad.

A Fitch várakozása szerint a K&H a továbbra is magas, jóllehet csökkenő kamatok, a növekvő hitelkihelyezés, valamint az adminisztratív költségek és az eszközminőség feletti jó ellenőrzés környezetében a következő 12-18 hónapban is fenntartja a kockázattal súlyozott eszközállományhoz mért működési eredmény megfelelő, 3 százalék feletti rátáját. A Fitch kiemeli, hogy ez a mutató tavaly 4,1 százalék volt.

Nemrégiben egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Ratings a K&H Bank hosszú és rövid távú betéti osztályzatait erősítette meg elsőrendű "A3/Prime-2" szinten, változatlan stabil kilátással.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
csányi sándor