Milyen infláció? A gazdagok más miatt aggódnak
Bank

Milyen infláció? A gazdagok más miatt aggódnak

Portfolio
Az elmúlt három évben világszerte inflációs sokkhatások érték a világot, de a világ gazdagjai nagyrészt átvészelték ezeket a privátbankárok és a befektetési szakemberek szerint – számol be a Financial Times.

A Forbes adatai szerint a világ milliárdosai és ultragazdagjai a tartósan magas infláció ellenére is egyre gazdagabbak lettek. Az iparági szereplők szerint a gazdagok leginkább úgy védték meg vagyonukat az inflációtól, hogy a technológia által vezérelt részvényboomba és magántőke-lehetőségekbe fektettek be.

A Forbes átlag feletti (luxus) megélhetési költségindexe (CLEWI) - amely az olyan tételekre, mint az operajegyek, az exkluzív iskolai díjak és a luxusautókra fordított kiadásokat követi nyomon - tavaly nagyobb mértékben emelkedett, mint az amerikai fogyasztói árak. A CLEWI 2023-ban 4,9 százalékkal emelkedett, meghaladva az amerikai fogyasztói árindex 3,4 százalékos emelkedését. Ennek ellenére a leggazdagabbak vagyona 2024-re rekordszintűre, 14,2 milliárd dollárra emelkedett, ami 14 százalékos növekedés az előző év azonos időpontjában mért 12,2 milliárd dollárhoz képest a Forbes adatai szerint.

Az Egyesült Államokban a leggazdagabb 400 ember vagyona is az inflációt jelentősen meghaladó mértékben ugrott meg 2023-ban: 13 százalékkal, 11,3 milliárd dollárra nőtt az előző évhez képest.

Alessandro Caironi, a Deutsche Bank Private Bank banki, hitelezési és befektetési megoldásokért felelős vezetője szerint a nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek nincsenek annyira kitéve az inflációnak, mivel portfóliójuk általában jól diverzifikált. Olyan befektetéseket tartanak, mint az állami és magántőke, valamint az ingatlanok, amelyek védelmet nyújtanak számukra.

Rebecca Gooch, a Deloitte Private globális vezetője úgy látja, hogy mivel az infláció a mérséklődés jeleit mutatja, már nem ez az első számú aggodalom a tehetősek számára. Most inkább a geopolitika és a globális gazdasági bizonytalanság miatt aggódnak.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

A kínai szellemvárosok

Kínában több tízmillió üres, gyakran félkész lakás van, a világ végén, ahol senki nem akar és soha nem is fog akarni lakni. (Optimista becslések szerint minden német háztartásnak jutna egy

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
MBH HEPA