Előfizetői tartalom

Drasztikus nyugdíjcsökkentést hajtott végre a kormány

Szabics András Zsolt
Napokkal ezelőtt hozta nyilvánosságra a Pénzügyminisztérium a konvergencia programunkat, a tavaly májusi nyugdíjváltozások költségvetési vonzata pedig világosan kiolvasható a 62 oldalas dokumentumból. Tisztán látszik, hogy következő évtizedekben a GDP 3 százalékával költünk majd kevesebbet nyugdíjakra, a megtakarítás nagyobb része pedig az alacsonyabb nyugdíjemelésben bújik meg. Kevesen számolhattak utána, de az állam számára közel 10 százalékos spórolást jelent, ha a nyugdíjba vonulás utáni 15 évben csak reálérték megtartást ígérnek a svájci indexálás helyett. A minisztérium által közölt anyag ezen felül bizonyítékul is szolgálhat a kampányidőszakban, hiszen a megváltozott feltételek miatt teljesen értelmetlen nyugdíjkatasztrófával fenyegetni a népet, a kijózanító pofont ugyanis már megkaptuk.

A napokban publikálta a Pénzügyminisztérium az ország aktualizált konvergencia programját, amiből többek között azt is megtudhattuk, hogy a 2009 májusában elfogadott nyugdíjrendszert érintő változások egészen pontosan milyen mértékben javították a rendszer fenntarthatóságát. A nyilvánosságra került adatok azért is lehetnek számunkra fontosak, mivel a két nagyobb párt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés