Előfizetői tartalom

"A Fidesz feladhatja a büszkeségét" (interjú)

Portfolio
Közgazdaságilag értelmetlen az Európai Bizottság javaslata, ami szerint a jövőben csak feltételekkel és átmeneti időre lehetne elszámolni a nyugdíjreform költségeit - véli Simonovits András nyugdíjszakértő, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos tanácsadója. A Portfolio.hu-nak adott interjújában a szakember elmondta, hogy a legsürgetőbb a járadékszolgáltatás kérdéskörének tisztázása, jelen helyzetben pedig valószínű forgatókönyv, hogy a kormány a 2009-es törvénycsomaghoz fog visszatérni. Simonovits András szerint az állami pillért finomhangolással sokáig fent lehet tartani, a kulcskérdés a bizalom, viszont 30 év múlva elképzelhető, hogy csak bevándorlással lehet a rendszert egyben tartani, annak minden hátulütőjével együtt.

Értelmetlen döntést hozott az EU. Portfolio.hu: Van-e ön szerint relevanciája annak a javaslatnak, miszerint a nyugdíjreform átmeneti költségeit el kellene számolni a nemzeti statisztikákban, és csökkenteni kellene a kimutatott deficit és államadósság mutatókat? Simonovits András: Előrebocsátom, hogy kezdettől fogva ellensége vagyok a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszernek....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés