Befektetés

Százezrek üthetik a markodat, ha odafigyelsz most év végén

Portfolio
Az év vége közeledtével még inkább felértékelődik annak jelentősége, hogy mikorra időzítjük befektetési döntéseinket, mivel nemcsak a kamatadótól szabadulhatunk meg, hanem kedvező adójóváírási lehetőséggel is élhetünk. Ha megtakarításainkat például még év vége előtt TBSZ vagy nyugdíj-megtakarítási számlákon helyezzük el, jelentős kedvezmények üthetik a markunkat a jövő évben, de vannak azért kisebb buktatók is, amelyekre nem árt odafigyelni. Mostani cikkünkben a TBSZ és a nyugdíj-megtakarítási termékek legfontosabb adózási tudnivalóit gyűjtöttük össze.

1 2

Én szeretném kezelni a befektetéseimet - TBSZ és NYESZ.
1. Tartós befektetési számla (TBSZ)

A tartós befektetési számla (TBSZ) előnye más megtakarítási formákhoz képest, hogy 5 éves lekötés után mentesülhetünk az adófizetési kötelezettség alól, ráadásul minden olyan megtakarítónak optimális választás lehet, aki pénzügyeit saját maga szereti intézni. TBSZ keretében befektetési- és értékpapír-számlanyitásra is lehetőségünk van.

A TBSZ-es befektetésnek két szakasza van:
 • A gyűjtőév mindig az adott naptári évre vonatkozik és december 31-ig tart, tehát eddig az időpontig van lehetőség arra, hogy a megtakarításainkat felhalmozzuk a számlán.
 • A lekötési időszak pedig az az időtáv, amikor betéti- vagy értékpapír számlán kamatoztatjuk a gyűjtőévben a számlára befizetett összeget.
Adózási szempontból három fontosabb szakaszt lehet elkülöníteni a lekötési időtávban:
 • Az első szakasz a lekötési időszak 3. évéig tart. Ha ugyanis úgy döntenénk, hogy három éven belül szükségünk van a számlán elhelyezett megtakarításunkra, akkor a befektetésekkel elért hozamra 16%-os kamatadót és 6%-os eho-t is meg kell fizetnünk (ugyanakkor nem minden befektetés számít eho-kötelesnek). Ekkor tehát a befektetés után a piacon elérhető más megtakarítási formákhoz hasonló feltételek szerint adózunk.
 • A második szakasz a lekötési időszak 3-5. év közötti része, ahol 3 éves megtakarítási időtáv után a befektetésen elért hozamokra már csak egy 10%-os kamatadót kell megfizetnünk.
 • Amennyiben viszont 5 évig bent tartjuk a számlán a megtakarításunkat, úgy minden kamatadó- és eho-fizetési kötelezettség megszűnik.


Százezrek üthetik a markodat, ha odafigyelsz most év végén
Nyugdíj-előtakarékossági termékek

A nyugdíj-előtakarékossági formák közös jellemzője, hogy a számlán lévő megtakarításaink után minden évben 20%-os adó-jóváírási lehetőséggel élhetünk, de ennek maximális mértéke konstrukciónként eltér:
 • NYESZ esetén évente maximum 100 ezer forint az adójóváírás lehetősége (a 2020-ig nyugdíjba vonulók esetében ez 130 ezer forint),
 • ÖNYP-nél maximum 150 ezer forint, míg
 • nyugdíjbiztosításnál évente maximum 130 ezer forint.
Szintén feltétel, hogy az együttes adójóváírás mértéke nem haladhatja meg évente a maximum 280 ezer forintot (tehát még ha mindhárom megtakarítási formával is rendelkeznénk, akkor sem igényelhetünk vissza 280 ezer forintnál többet évente).

2. Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)

A nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) a jelenleg a piacon elérhető három nyugdíj-előtakarékossági forma egyike. Jellemzőit nagyjából a TBSZ-hez lehet hasonlítani, hiszen a NYESZ választása is főként azoknak lehet ajánlott, akik maguk szeretik menedzselni megtakarításaikat. Amit különbségként lehet említeni az adó-jóváírási lehetőség mellett, hogy az ún. NYESZ-R számla csak értékpapír típusú számla, tehát betétek számlán történő elhelyezésére ebben az esetben nincs lehetőség.

A NYESZ-szel elérhető adójóváírás mértéke tehát 20%, de évente maximum 100 ezer forint (külön szabály vonatkozik a 2020-ig nyugdíjba vonulókra). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha évente 500 ezer forintot rakunk a számlára (és ezt a NYESZ-nél bármikor, akár év végi befizetéssel is teljesíthetjük), akkor jövőre ki lehet használni a maximális, 100 ezer forintos adójóváírási lehetőséget (persze ez a fizetendő SZJA mértékétől is függ). Aki tehát csak az adójóváírás maximális kihasználására hajt, annak 500 ezer forintnál többet nem érdemes a számlán elhelyeznie, mivel az ezen felüli összegre már nem tudja igénybe venni a kedvezményt.

Mindemellett a befektetésen elért hozamok kamatadó- és eho-mentességet is élveznek (az osztalék kivételével) abban az esetben, amennyiben
 • a számláról történő kifizetés nyugdíjszolgáltatásnak minősül, és
 • a számlát a kifizetés teljesítésének évét megelőző 10. évben nyitottuk (2013. január 1. előtt nyitott NYESZ esetében a kifizetés teljesítéséhez elég, ha a teljesítés évét megelőző 3. adóévben nyitottuk a számlát).
Természetesen ebben az esetben is van lehetőségünk arra, hogy a 10 éves időszak előtt vegyük ki a megtakarításainkat, de ekkor az alábbi megkötésekkel számolni kell:
 • Ha a NYESZ-t 3 éven belül bontjuk fel, akkor amellett, hogy a befektetéseken elért hozam adókötelessé válik, az addig igényelt adójóváírásokat is 20%-kal növelt mértékben kell visszafizetnünk.
 • Amennyiben a szerződés felbontására a 3. év után, de még a 10. év előtt kerül sor, úgy a hozam továbbra is adóköteles marad, de az adójóváírást ekkor már nem kell megfizetni.
 • A 10. évet követően pedig már kamatadó- és eho-mentességet is élvez a megtakarítás.
 • Az utóbbi két esetben szereplő kedvezmények csak nyugdíjra jogosult személyek esetében érvényes, minden más esetben adóznunk kell az elért hozamok után, továbbá az addig igényelt adójóváírást is 20%-kal növelten vissza kell fizetni.
Továbbá nem árt tudni a NYESZ-szel kapcsolatban azt sem, hogy a számlán lévő megtakarítás TBSZ-re történő átvezetése esetén az utolsó két év adójóváírását 20%-kal növelt mértékben vissza kell fizetni (a hozamok azonban adómentesek maradnak).

Százezrek üthetik a markodat, ha odafigyelsz most év végén
Ez a cikk folytatódik
1 2
Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
cimlap_paksII
getty, panel, lakótelep, társasház
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
franklin templeton_getty_editorial