Tönkrevághatja a dollár a befektetésedet
Befektetés

Tönkrevághatja a dollár a befektetésedet

Portfolio
Gyengült év eleje óta az amerikai deviza a forinthoz képest és ez a dolláros kitettségű, forintban denominált részvényalapok teljesítményén is meglátszott. Összeszedtük, hogy idén milyen teljesítményt produkáltak ezek a befektetések.
A részvényalapokról is szó lesz a Portfolio Befektetés 2016 Konferenciáján.
Az év elején durva gyengülésen ment keresztül a dollár, 292 forintról egészen 276 forintig visszaesett az amerikai deviza árfolyama, majd 282 forintig visszaemelkedett. Év eleje óta azonban összességében gyengült a zöldhasú.

Tönkrevághatja a dollár a befektetésedet
Ha a gyengülő tendencia folytatódik, a jelenleginél akár sokkal komolyabb hatással is lehet a deviza a befektetésünk értékére.

A dolláros devizális kitettségű, forintban denominált lakossági befektetési alapok a következőképpen teljesítettek idén:

Tönkrevághatja a dollár a befektetésedet
A befektetési alapok teljesítményére a gyengülő dollár közvetlenül rossz hatással volt. Ilyenkor hiába hoz egy adott régionális részvényalap értékpapírkosara jól, ha a dollár gyengül, vagy a forint erősödik, ez az alap teljes teljesítményét negatívan befolyásolja. Persze az alapok teljesítménye elsősorban az értékpapírok árfolyamának változásától függ, amelyben nagy szerepet játszik az is, hogy a devizális kitettség mellett milyen régióba fektet az adott alap.

Voltak olyan alapok, amelyek szépen teljesítettek (Generali Amazonas, Aegon Russia), ezek a fejlődő piacok viszont elsősorban a régió felpattanásának köszönhetően fordultak pozitív irányba.

Ha nem hiszünk a dollár erősödésében, de szeretnénk például az amerikai növekedési sztoriból hasznot húzni, érdemes árfolyamfedezett (hedged) alapba fektetnünk, így a devizakockázat nem lesz hatással a befektetési alapunkra - erről elsősorban az alapokhoz kapcsolódó tájékoztatóból szerezhetünk információkat (pl. KIID).

City of Tomorrow Malmö
újszülött kisbaba kóráhz
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Webp