Vigyázz! Nagyot bukhatsz, ha most sóznak rád egy életbiztosítást
Befektetés

Vigyázz! Nagyot bukhatsz, ha most sóznak rád egy életbiztosítást

Portfolio
Várhatóan jelentősen olcsóbbak lesznek jövő évtől a megtakarítási célú életbiztosítások az MNB szabályozásának köszönhetően, ugyanis a (kezdeti) befizetéseinkből elvonható maximum költség és várhatóan a termékek meghatározott futamidő alatt elvonható teljes költsége is limitálva lesz, ezért ha megtakarítási életbiztosítást akarunk indítani, érdemes lehet 2017 januárjáig várni.
A megtakarítási célú biztosítások (klasszikus és unit-linked) szerződések költségeit két jelentős várható szabályozás célozza majd közvetlenül az MNB etikus életbiztosítási koncepciójának keretein belül; a befektetendő díjrész meghatározása és a teljes költség limitálása. Ezen kívül többek közt a fiktív egységeket is betiltja a felügyelet, ami rengeteg terméket tesz majd átláthatóbbá az ügyfél részére.

Befektetendő díjrész szabályozása

Jelenleg sem ritka, hogy ha egy megtakarítási célú életbiztosítást indítunk, a biztosító a teljes elsőéves díjat levonja költségként és nem fekteti be, sőt, az is előfordul, hogy a második éves díj jelentős része is megy a levesbe.

A parlament május 24-én fogadott el egy törvényt, amely megszabja, hogy egy megtakarítási termékbe beérkező ügyfélpénz legalább mekkora részét kell befektetnie a biztosítónak (és így azt is, hogy mekkora részt vonhat el maximum költségként):

Vigyázz! Nagyot bukhatsz, ha most sóznak rád egy életbiztosítást
A biztosítóknak 2017. január 1-jéig kell piacra dobniuk a törvény alapján átalakított termékeiket, ahol az első éves három évben levonható költség maximum az éves díj 150 százaléka lehet, várhatóan emiatt nemcsak a költségek, hanem az ügynöki jutalékok is csökkenni fognak.

TKM-szabályozás

Vélhetően szintén a jövő év elejétől lép majd életbe a nem nyugdíjcélú megtakarítási biztosítások teljes költségeit limitáló MNB által közzétett unit-linked ajánlás, amely a jelenleg nyugdíjbiztosításokra érvényben lévő felügyeleti TKM-ajánlás alkalmazását jelentheti az összes megtakarítási biztosításra és szigorúbb, mint a biztosítók szövetségének (MABISZ) saját TKM-ajánlása. Ellentétben a befektetendő díjrészre vonatkozó törvénnyel, ez a szabályozás még nincs kihirdetve sem, viszont a biztosítókhoz, valamint a felügyelethez közeli forrásaink alapján ez a rendelkezés is várható.

Vigyázz! Nagyot bukhatsz, ha most sóznak rád egy életbiztosítást

Az még nem világos, hogy pontosan milyen mértékű költségcsökkenést jelentene egyes termékek esetében az, ha mindkét szabályozás érvénybe lépne, viszont a megtakarítási célú unit-linked biztosítások körülbelül 30 százaléka egyáltalán nem felelne meg az MNB TKM-limiteknek jelenlegi formájában, míg mindössze 18 százalék felelne meg kiválóan az MNB márciusi közlése szerint.

A MABISZ önszabályozásának is mindössze a unit-linked termékek körülbelül 26 százaléka felel meg kiválóan, míg körülbelül 25 százaléka egyáltalán nem felel meg. Hagyományos biztosítások esetén ezeknek a számoknak a pontos mértéke nem ismert.

A szabályok várhatóan 2017. január 1-jén lépnek életbe, visszamenőlegesen nem lesznek aktívak, hanem csak a szabályozás érvénybelépése után megkötött szerződések lehetnek olcsóbbak. Várhatóan azok az életbiztosítások, amelyek már most is megfelelnek a TKM-korlátnak (és nem dolgoznak fiktív egységekkel), nem lesznek közvetlenül érintettek a felügyeleti reformban.

A koncepció összes várható eleméről itt írtunk:
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
gazdag nyaralás_getty_stock