Befektetés

CIB: fogós kérdéssel szembesülnek a befektetők

Csekő Zoltán
CIB Alapkezelő:

"A legfogósabb kérdés, amivel befektetőként szembesülhetünk az idei év elején, hogy az emelkedő kötvénypiaci hozamszintek árthatnak-e a részvény megtérüléseknek, annak ellenére, hogy alapvetően kedvező részvénypiaci klímában vagyunk. Ha historikusan vizsgáljuk, egyszerűen fogalmazva, a lassú és nem túl meredek hozamemelkedés kedvező a részvényeknek míg a hirtelen, meglepetésszerű hozam ugrásokra általában kedvezőtlenül reagálnak a tőzsdei árfolyamok, történjen az akár a hozamgörbe rövid vagy hosszú oldalán.

CIB: fogós kérdéssel szembesülnek a befektetők
A diszkontált cash flow alapú értékeltségi modellekben az emelkedő USA 10 éves hozam vagy a német 10 éves hozam ceteris paribus alacsonyabb részvény árakat ad. Viszont, a tőzsdei cégek eredménytermelő képessége (EPS) ebben az időszakban folyamatosan nő, tehát a modellekben nemcsak a nevező nő hanem a számláló is. Közelebbről kell tehát megvizsgálni, hogy az EPS hatás fog e dominálni a következő időszakban, vagy az előbbi, a hozamemelkedés fogja inkább megijeszteni a befektetőket.

Az Atlanta Fed nagyon megbízható GDP nowcast-ja (azonnali GDP előrejelző modellje) jelenleg 3,2 százalékon áll, tehát robosztus a növekedési ütem a tengerentúlon. Az euróövezeti PMI-ok szintén szolid, 2,7 százalék körüli növekedési ütemet jeleznek előre. Az első negyedéves jelentési szezon nem okozott csalódást, illetve Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter adócsökkentési javaslatai is alkalmasak arra, hogy revitalizálják az USA gazdaságát. Elsősorban az offshore számlákon lévő nagyvállalati pénzek repatriálásának kedvezményes adókulcsa hozhat pozitív változást. Az Apple például már be is jelentette, hogy visszavásárlások és osztalék formájában emelt visszatérítésekhez juttatja a befektetőit, illetve 10 milliárd dollár értékben új beruházást is indít. EPS növekedés oldalon tehát jól állunk, nézzük meg mi a helyzet hozamgörbe oldalon.

Az előző ajánlóban jeleztük, hogy a Fed idén is és az azt követő 2 évben is 3-3 kamatemeléssel jelentkezik, de az 5*5 éves forward kamatok (2,19 százalék) még nem mutatják, hogy a piac beárazta volna a 3 százalékra emelkedő Fed alapkamatot. Az inflációs folyamatokat tekintve véleményünk szerint a Fed-nek lesz igaza, ez alapján azt gondoljuk, hogy az amerikai hosszú hozamokban viszonylag könnyen bekövetkezhet hirtelen ugrás. Az európai hozamok visszafogottabban emelkedhetnek (a német 10 éves hozamszintet 1 százalék környékére várjuk 2018 végére a jelenlegi 65 bázisponthoz képest) illetve a fejlődő piacon is kontrollált mozgásokra számítunk.

A fenti megállapítások eredője, hogy bár összességében jó részvénypiaci teljesítményre számítunk a felívelést több ponton megszakíthatja a februárihoz hasonló gyors hozamemelkedés. A februári korrekciót a részvénypiacon a kedvező fundamentumok miatt beszállási pontnak tekintjük, de óvatosak vagyunk, egyelőre csak 8 százalékkal növeljük a részvénykitettséget és csak a fejlődő piacokon. A fejlődő piacok mellett szóló érv a normalizálódó olajár, illetve a geopolitikai feszültségek csökkenése is (az Észak-koreai válság nem eszkalálódott tovább). A nyersanyag eszközosztályban tartjuk a 10 százalékos súlyt, a kötvény eszközosztályt továbbra is nulla súllyal szerepeltetjük. A részvény eszközosztály 14 százalékos súlyát 22 százalékra növeltük a pénzpiaci eszközosztály rovására."

CIB: fogós kérdéssel szembesülnek a befektetők
Az eszközallokáció tájékoztató jellegű.
forintarfolyam
lakásépítés
szabó istvan_exim_sajat_mónus márton
23 September 2019, Lower Saxony, Salzgitter: Volkswagen employees stand in a clean room for the production of battery cells at the VW Salzgitter plant. Volkswagen has started producing its own battery cells for electric cars.
Negative trends in Hungarian forint euro exchange rate
A farmer pulls a planter through a soybean field in this aerial photograph taken over a farm near Buda, Illinois, U.S., on Tuesday, July 2, 2019.
Thomas Cook üzlet
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
készpénz_shutter