Befektetés

Raiffeisen: érett szakaszába lépett a növekedés

Pekár Dávid
Raiffeisen Alapkezelő:

"Az amerikai reálgazdaság alakulásáról elmondható, hogy érett szakaszába lépett a növekedés, 2009 óta nem volt év/év alapon 1% alatti reál GDP növekedés. Fontos az is, hogy az alacsony hozamkörnyezet és erős gazdasági növekedés elegye jelentősen növelte az elérhető munkahelyek számát, aminek köszönhetően sokéves mélypontra esett a munkanélküliség. Ez a jelenség a későbbiekben magában hordozhatja a bérinfláció kockázatát. Eközben az amerikai növekedés 2017 végén gyakorlatilag elérte a hosszú távú potenciális növekedés szintjét, azaz azt az értéket, ami fölött már jelentős inflációs kockázatokat hordoz az expanzió. Ezen folyamatokra reagálva az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve 2018-ra további három kamatemelést jelez előre. Ennek hatására a 2,25-2,5%-os sávba kerülhet az irányadó kamat az év végére. Tekintve, hogy jelenleg 3% a 10 éves amerikai kötvények hozama, a három kamatemelés tovább erodálná a görbe meredekségét, mely így is sokéves mélyponton van. Ennek önmagában nincs feltétlen reálgazdasági hatása, azonban korábbi időszakokban ilyen lapos görbe általában 1-2 éven belül bekövetkező recessziót jelzett előre. Az eurózóna esetén inkább 2017 hozott jelentős GDP bővülést, amitől a jelenlegi várakozások alapján a 2018-as adat elmarad. Ettől függetlenül bár jelentős késéssel, de ez Európai Központi Bank is a szigorítás útjára lép, bár itt egyelőre csak a kötvényvásárlások mérséklésével, a kamatemelések várhatóan még később esedékesek.

Raiffeisen: érett szakaszába lépett a növekedés
Donald Trump amerikai elnök 2018-ban beváltotta a kampány során hangoztatott Kína ellenes fellépést, azaz védővámokat vetett ki bizonyos termékekre. Ennek hatására a kínai vezetés is vámokkal sújtott néhány Egyesült Államokból behozott terméket. Összességében ezek egyelőre inkább szimbolikus lépések, vélhetően tárgyalások során fog eldőlni, hogy mik lesznek a tényleges szabályok a két ország kereskedelmében hosszútávon. Egyelőre Kínának van jelentős veszítenivalója, azonban az amerikai és a világgazdaságnak is hátrányos lenne hosszútávon egy kereskedelmi háború. További piacmozgató esemény volt a közelmúltban, hogy az amerikai vezetés kiterjesztette az orosz termékekre és tőkepiaci termékekre vonatkozó tilalmat, melynek hatására jelentős eladási hullám indult meg a rubelben denominált eszközökben, és ezzel párhuzamosan a rubelben is. Az új szankciók erőteljesebben érintik a Putyin-közeli oligarchák érdekeltségeit, melynek vélhetően az a célja, hogy nyomást gyakoroljanak magára Putyinra is. Összességében elmondható, hogy az emelkedő hozamkörnyezet, csökkenő jegybanki aktivitás és a kereskedelmi háborúk kockázata kedvezőtlen piaci környezetet teremt. Ennek hatására a fejlett piaci indexek többsége nem tudott új csúcsra menni a februári esések után. Fontos faktor az is, hogy a korábbi évektől eltérően idén nem hozták lejjebb az elemzők a profitvárakozásaikat, így a jelentési szezonban komoly esélye van a negatív meglepetéseknek.

A fentiek alapján a portfólióban csökkentjük a részvénysúlyt, összesen 4 százalékponttal, amit pénzpiaci eszközökbe fektetünk."

Raiffeisen: érett szakaszába lépett a növekedés
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
BET
An oil pumping unit, also known as a
panel_ingyenpenz_otthon melege1500
BEIJING, CHINA - AUGUST 06: A pedestrian walks past the People's Bank of China (PBOC) headquarters on August 6, 2019 in Beijing, China.
Telenor
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
revolut shutter