Befektetés

MKB-Pannónia: sokan vannak a vesztes oldalon

Czifra Gábor
MKB-Pannónia Alapkezelő:

"Az idei év első fele a hurrá optimista és remek amerikai vállalati eredményektől harsogott, ezért januári hirtelen és mély korrekcióból gyorsan felálltak a piacok. A korrekció mértéke és gyorsasági ki is jelölte, hogy a piac kit tart a legerősebbnek és kitől várja, hogy a kereskedelmi háború, az emelkedő olajárak, illetve az amerikai kamatemelés következtében kialakuló dollár hiányos időszak nyertese legyen. Az amerikai részvénypiac ütésálló viselkedése rengeteg elemzőt meglepett, hiszen nemcsak a technológia papírokat tartalmazó Nasdaq, hanem a széles piacot követő S&P500 is remekül teljesített. Az egyszeri adókönnyítést a piac megemésztette, és az amerikai költségvetési hiány, illetve az ikerdeficit kialakulásán már sokkal kevesebbet problémázott. Azonban az amerikai részvénypiaccal a nagy nyertesek száma is ki is fújt.

Ezzel szemben a vesztesek oldala sokkal számosabb! A dollár finanszírozástól erősen függő török, brazil, argentin gazdaság a válság és a mély recesszió felé sodródott az idei évben, ami a teljes fejlődő részvény és kötvény piac teljesítményére rányomta a bélyegét. A kamatemelések és az iráni feszültségek miatt emelkedő inflációs várakozások széles körű hozamemelkedést okoztak mind a fejlett, mind a fejlődő kötvénypiacon, és általános és hosszan tartó eladói nyomást fejtettek ki ezeken a részpiacokon. A fejlődő piaci vállalati eredmények a kereskedelmi háború és a finanszírozás költségek emelkedésének árnyékában nem túl fényesek, ami tartósan fennállhat a jövő évben is, így ezektől az eszközosztályoktól sem várunk kiemelkedő teljesítményt. A magyar pénzügyi eszközök idei felemás teljesítménye is ebbe a nemzetközi trendbe illeszkedik, hiszen kis és nyitott országként nem függetleníthetjük magunkat a külhoni tendenciáktól. A magyar kötvény hozamok a lejárat növekedésével meredek emelkedést mutatnak, ami rövid és középtávon is vonzó alternatívája lehet a lakossági állampapíroknak és ingatlanalapoknak.

MKB-Pannónia: sokan vannak a vesztes oldalon
A kamatemelési ciklus és a kereskedelmi háború árnyékában a fejlődő piaci és európai vállalatok alapvetően nem teljesítenek túl rosszul, de kiemelkedően sem. Ebben a helyzetben továbbra is a defenzív vegyes portfólió összetétel javasolt azonos súlyú készpénz hányaddal, illetve az alternatív eszközöket se felejtsük el."

MKB-Pannónia: sokan vannak a vesztes oldalon
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
tozsde_getty