Szinte semmit sem kell fizetned, hogy profi szakember kezelje a pénzedet
Befektetés

Szinte semmit sem kell fizetned, hogy profi szakember kezelje a pénzedet

Portfolio
Egyre olcsóbbak a magyar befektetési alapok: átlagosan 1,54%-ra csökkent az alapok költségterhelése, de találunk már olyan alapot is a piacon, amely ingyen vihető. Az MNB friss statisztikái szerint tavaly már minden alapkezelő 2% alatti vagyonnal súlyozott költségterheléssel dolgozott, sőt, volt már olyan szolgáltató is, amely bement 1% alá a mostani alacsony hozamkörnyezetben. A befektetők között azok fizettek a legtöbbet, akik árupiaci, ingatlan- vagy vegyes alapot vettek, a legolcsóbbak pedig nem meglepő módon a likviditási és pénzpiaci alapok voltak tavaly.

Egyre olcsóbban dolgoznak az alapkezelők

A 2016-os 1,63%-ról 1,54%-ra csökkent tavaly a befektetési alapok átlagos, súlyozatlan költségterhelése az MNB oldalán található információk szerint. A csökkenés nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy
 • érezhetően erősödik a verseny a szolgáltatók között,
 • a lakossági állampapírok komoly versenytársat jelentenek,
 • ott vannak az egyre népszerűbb és olcsón megvehető tőzsdén kereskedett alapok (ETF),
 • ráadásul az idei év hozamszerzési szempontból várhatóan rosszabb lesz, mint előző évek,

mindezek miatt pedig az alapkezelők kénytelenek visszaszorítani a költségeket és díjakat, ha nyeregben akarnak még maradni.

Szinte semmit sem kell fizetned, hogy profi szakember kezelje a pénzedet
Ettől még igaz, hogy láthatóan megnőtt a kereslet a kockázatosabb befektetési alapok iránt, 2016 év végéhez képest 2017 végére a részvény, abszolút hozamú és származtatott alapok száma is nőtt a magyar piacon, miközben a pénzpiaci és kötvényalapok száma csökkent, a tőkevédett alapok száma közel felére esett vissza. A továbbra is alacsony hozamkörnyezet tehát azt indukálja, hogy a befektetők a magasabb hozamot ígérő, cserébe viszont drágább alapok felé fordulnak.

Mit mutat a teljes költséghányados (TER)? Hogy összességében mekkora költséggel is működik egy alap, azt a teljes költséghányados, vagyis a TER (Total Expense Ratio) mutatja meg, amely az alap összes korrigált költségének és a súlyozott átlagos nettó eszközértékének hányadosából adódik. Ennek segítségével összehasonlíthatjuk az egyes alapok költségszintjét. A korrigálás ez esetben annyit jelent, hogy az összes költségből kivonják

 • az értékpapír tranzakciók díját,
 • a bankköltségeket,
 • a teljesítményarányos sikerdíjat, illetve
 • az ingatlanalapok bizonyos költségeit, tehát mindazokat a költségeket, amelyek az értékpapírok kereskedésével függnek össze.

Az ingatlanalapokért fizettünk a legtöbbet

Mivel a súlyozatlan átlagnál a vagyonnal súlyozott TER érték sokkal pontosabb képet ad a hazai alapok költségterheléséről, ezért a továbbiakban ez alapján elemeztük az adatokat. Az alaptípusok szerinti rangsorból kitűnik, hogy az ingatlan konstrukciók kerültek a legtöbbe 2017-ben, a súlyozott átlagos költségterhelésük 2% volt. A második helyen fej-fej mellett végeztek az alapok alapja, indexkövető és származtatott konstrukciók 1,7%-kal,a legolcsóbbak pedig tavaly is az értékpapír alapok voltak, ez esetben a súlyozott átlagos TER 1,1%-ot tett ki.

A kategóriák többségénél csökkent 2016-hoz képest a vagyonnal súlyozott költségterhelés, kivéve az indexkövető és származtatott alapokat, ahol csekély növekedést lehetett megfigyelni tavaly.

Szinte semmit sem kell fizetned, hogy profi szakember kezelje a pénzedet

Az árupiaci alapok a legdrágábbak

A súlyozott átlagos költségteher alapján négy fő csoport alakult ki.
 • Átlagosan 2% vagy a felett kellett fizetni az alapkezelőknek azért, hogy az árupiaci, a közvetlen ingatlanalapjainkat és a részvénytúlsúlyos vegyes alapjainkat kezeljék.
 • A következő, látványosan elkülönülő csoportot a vegyes, az abszolút hozamú és részvényalapok alkották, amelyekért 1,8-1,9% közötti költséget kellett megfizetni.
 • A következő, 1-1,5% közötti kategóriában vannak a származtatott, a kötvény és kiegyensúlyozott vegyes alapok,
 • 1% alatt pedig a likviditási és pénzpiaci alapok mellett ott vannak a tőkevédett és a közvetett ingatlankitettségű alapok, ez utóbbiak vagyonnal súlyozott TER-mutatója jelentősen csökkent a 2016-os 2,2%-ról a mostani 0,8%-ra.

Összességében tehát látszik, hogy a nagyobb kockázatot vállaló és ezáltal nagyobb hozamlehetőséggel kecsegtető alapok költségterhelése magasabb, míg az alacsony kockázatosságú eszközökbe fektető alapok esetében az elérhető hozammal párhuzamosan a költségek is kisebbek.Szinte semmit sem kell fizetned, hogy profi szakember kezelje a pénzedet

Kvartilisek Az alsó kvartilis (Q1) alatt található az adatok negyede, felette pedig az adatok háromnegyede. A felső kvartilis (Q3) lényegében az adatok felső részét felezi, mivel a felső kvartilis alatt van az adatok háromnegyed része, felette pedig az adatok egynegyede. A középső kvartilis pedig a medián (Q2), ami az adatok középértékét mutatja.

Gyertyadiagramon is ábrázoltuk az adatokat, hogy megnézzük, az egyes alapkategóriákon belül hol voltak a legnagyobb eltérések. Ez alapján a legnagyobb szélsőségek egyértelműen a vegyes alapokat jellemezték tavaly, a kiegyensúlyozott és a kötvénytúlsúlyos kategóriák esetében a legalacsonyabb és legmagasabb TER értékek között több mint 6 százalékpontos különbségek is voltak az Access alapjainak kiugró költségterhelése miatt.

A tavalyi év a kategóriákon belüli szélsőségesebb költségárazásban is változást hozott, érezhetően csökkentek a költségek közötti különbségek, ez is mutatja, hogy egyre nagyobb a verseny a szolgáltatók között az ügyfelekért, ez pedig a költségcsökkentés irányába hat.

A kvartilisekben a legnagyobb eltérések a közvetett ingatlanalapoknál voltak. Ezeknél az alapoknál például a középső ötven százalék hossza 1,23%, tehát ebben az értékközben ingadozik a közvetett ingatlanalapok TER-értékeinek középső ötven százaléka.

Szinte semmit sem kell fizetned, hogy profi szakember kezelje a pénzedet

Nincs már 2% feletti költséggel dolgozó alapkezelő

A befektetési alapkategóriák mellett alapkezelőnként is kiszámoltuk, hogy az általuk kezelt alapok összességében milyen súlyozott költségterheléssel érhetőek el. Míg 2016-ban még volt kettő, tavaly már egy alapkezelő sem dolgozott 2% vagy a feletti költségekkel a piacon. Tavaly a legalacsonyabb érték bement 1% alá, az Access Alapkezelőnél 0,95%-os súlyozott átlagos TER-t lehetett mérni. A második legolcsóbb alapokat kínáló poszt az MKB-Pannóniáé lett 1,07%-kal, és a Budapest lett a harmadik 1,18%-kal. Ehhez képest a legdrágább alapok 2017-ben a Marketproghoz köthetőek, itt 1,94%-os volt az átlagos költségterhelés.

Az, hogy egy alapkezelő milyen költségterhelésű alapokkal rendelkezik, nem feltétlenül azt mutatja, hogy mennyivel drágábban dolgozik egyik alapkezelő, mint a másik, hanem azt is, hogy az egyes alapkezelők milyen típusú befektetési alapokkal dolgoznak.

Például egy olyan alapkezelőnél alacsonyabb súlyozott TER-érték jöhet ki, amelynél a kezelt vagyon egy jelentősebb részét teszik ki például a pénzpiaci alapok, és ugyanígy magasabb értéket láthatunk azoknál, akiknél a magasabb költségű, például abszolút hozamú alapok dominálnak a kezelt vagyon tekintetében.

Ettől függetlenül az alapkezelők többségénél már látszanak a költségcsökkentés irányába tett lépések, az OTP Ingatlannál, az OTP-nél, a Dialógnál és a CIB-nél is 10-25 bázisponttal csökkentek 2016-hoz képest a súlyozott költségterhelések. A legnagyobb költségcsökkenés az Access általkezelt alapoknál volt, a vagyonnal súlyozott TER-mutató több mint 3,5 százalékponttal csökkent.

Voltak persze olyanok is, mint a K&H, a Diófa vagy az Allianz, ahol megugrottak éves összehasonlításban a TER-értékek, de ismételten hangsúlyozzuk, hogy ezekben az esetekben a tudatos költségcsökkentés vagy éppen -növelés mellett legalább annyira nagy szerepet játszik az is, hogy az alapkezelő "portfóliója" milyen típusú alapokból tevődik össze.

Szinte semmit sem kell fizetned, hogy profi szakember kezelje a pénzedet
A gyertyadiagramon a kvartilisek alapján a legnagyobb eltérések az Accessnél voltak, de a minimum és a maximum TER értékekben is egyértelműen az Access lóg ki a sorból, ahol a legalacsonyabb és legmagasabb TER-rel rendelkező alapok között 7,45%-os eltérés van. Az, hogy mégis az Acces alapjai a legolcsóbbak a piacon, amiatt van, hogy a nagyobb vagyont kezelő alapok kisebb költséggel dolgoznak, a nagyobb vagyonsúly így ellensúlyozza a magasabb TER-értékű alapokat.

Az alapkategóriák mellett az egyes alapkezelők szintjén is megfigyelhető az alapoknál a költség közötti különbségek csökkenése 2016-hoz képest, ami igazolja, hogy a szolgáltatók a magasabb költségű alapjaik esetében is költségcsökkentésre kényszerültek, főként az alacsony hozamok és a lakossági állampapírok indukálta piaci verseny miatt.

Szinte semmit sem kell fizetned, hogy profi szakember kezelje a pénzedet

A legolcsóbb alap már ingyen van

A befektetési alapok szintjén megnéztük azt is, hogy kategóriánként melyek voltak a legkisebb és legnagyobb költségekkel dolgozó alapok. A minimum TER értékeket bemutató alapoknak egy kivétellel mindnek 1% alatt volt a költségterhelése, sőt, egyes alapokat gyakorlatilag ingyen is megkaphattak a befektetők, egyet szó szerint. A legmagasabb TER értékeket tartalmazó oszlopban már nagyobb a szórás, 1,14%-tól egészen 7,47%-os költségterhelésű alapot is találni. Fontos kiemelni, hogy a lenti alapok között van pár olyan, amit csak intézményi befektetők vehetnek, illetve némelyik illikvid sorozat.

Szinte semmit sem kell fizetned, hogy profi szakember kezelje a pénzedet
Címlapkép: MTI/Kollányi Péter
warrenbuffettt
közösségi iroda
GettyImages-482460361
GettyImages-1162791014
penzvaltas forint dollar brexit
Alteo klub
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Webp