Befektetés

Diófa: Befulladt az emelkedési kísérlet. Lesz-e még idén "mikulás rali"?

Miklós Csaba
Diófa Alapkezelő:

"Az októberi kétszámjegyű tőzsdei eséseket követően a hónap végén pozitív fordulatot vettek a részvénypiacok. A tőzsdeindexek október végi fellélegzése azonban rövid életűnek bizonyult. A korábbi csúcsoktól jelentősen elmaradva újra lefordultak az indexek, és november végére az előző havi mélypontok közelébe estek vissza. Az utóbbi két hónap heves korrekciója letörölte az amerikai indexek február óta tartó emelkedését, az USA részvénypiacok november végén plusz nullás idei teljesítményt mutatnak. Az eurózóna részvénypiacok még gyengébb teljesítménnyel "büszkélkedhetnek", a német tőzsdeindex már év elejétől csökkenő trendben tartózkodik.

Diófa: Befulladt az emelkedési kísérlet. Lesz-e még idén
A részvénypiacok gyenge teljesítménye mögött - a magasabb amerikai kamatlábak és a gyenge európai konjunktúra mellett - elsősorban az USA-Kína közti kereskedelmi csatározást, illetve az ezzel kapcsolatos bizonytalanságot lehet kiemelni. Az eddig kivetett magasabb importvámok negatív reálgazdasági hatásai már tetten érhetők a kínai növekedési számokban is, nem véletlen tehát, hogy a kínai részvénypiacok hosszú ideje esésben vannak.

Az, hogy a részvénypiacokon lesz-e év végi konszolidálódás, elsősorban az amerikai-kínai találkozó kimenetelétől függhet. A november végén kezdődő G20-csúcson ugyanis tárgyalóasztalhoz ülnek a felek, és amennyiben sikerül valamelyest rendezni a jelenlegi elmérgesedett helyzetet, úgy akár egy kisebb mikulás ralival is zárulhat az év.

A részvénypiacokkal ellentétben a kötvénypiacokon novemberben némileg mérséklődtek a kockázatok. Az EU és az olasz kormány közti költségvetéssel kapcsolatos vitában közeledtek az álláspontok. Az amerikai jegybank novemberi ülése is a várakozásoknak megfelelően alakult. A FED nem hátrált meg az elmúlt hónapok piaci korrekciója miatt, ezzel azt üzente a befektetőknek, hogy a gazdaság továbbra is van annyira erős, hogy elbírja a kamatemeléseket. A jegybank decemberben valószínűleg újabb 25 bázisponttal emeli az irányadó kamatlábat, viszont a jövő évi kamatemelési ciklus alakulása kérdéses lehet. Amennyiben az október elejétől több, mint harminc százalékot szakadó olajár tartósan a jelenlegi szintek körül stabilizálódik, úgy a piaci szereplők jelentősen csökkenthetik inflációs várakozásait.

A hazai kötvénypiacon is az előbb említett hatások érvényesültek, az állampapírhozamok a nyár eleji szintekre estek vissza. Az MNB továbbra is tarthatja laza monetáris politikát, nincs indikáció annak szigorítására. Az egyébként is gyengébb európai növekedés, a stabil EURHUF árfolyam és a csökkenő olajárak szintén támogatják a jegybank jelenlegi politikájának fenntartását.

A fentiek tükrében kiegyensúlyozott portfóliónkban a betétekből kis mértékben a hazai állampapírokba csoportosítunk át. A részvény eszközosztályban a globális trenddel szemben novemberben sokat emelkedő hazai részvényekből az amerikai részvényekbe súlyoztunk át."

Diófa: Befulladt az emelkedési kísérlet. Lesz-e még idén
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
elektromosauto0922
spurs190920egy
juncker0922
svájciora0922
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848
izernorbert0922
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
bitcoin automata shutter